MENIU

BACALAUREAT 2016. Romanul Moromeții: interbelic, postbelic, psihologic? Elevii lansează o petiție

BACALAUREAT 2016. După controversele privind subiectele de la limba română, Bacalaureatul continuă astăzi cu proba la limba şi literatura maternă. Între timp, pe internet face furori o petiţie prin care absolvenţii cer să fie corectată o problemă de interpretare a romanului Moromeţii. Adică acesta să fie considerat o lucrare interbelică şi nu postbelică, aşa cum apare în programa şcolară.

Mai mulţi elevi de la profilul real nu vor primi niciun punct la subiectul 3, după ce au ales ,,Moromeţii" ca roman interbelic, deşi acesta este considerat unul dintre simbolurile literaturii postbelice. La profilul uman, absolvenţii de liceu au avut de scris despre un roman psihologic.

Şi aici au fost însă probleme. Aşa că liceenii nemulţumiţi au creat au petiţie, semnată până acum de peste 4000 de persoane, prin care cer Ministerului Educaţiei să schimbe baremul de corectare şi să puncteze Moromeţii la subiectul 3.

Motivul: elevii cred că acţiunea romanului este interbelică chiar dacă acesta a apărut în perioada postbelică.

Mai mulți elevi au ales romanul Moromeții și la profilul uman și cer ca acest roman să fie considerat psihologic. 

Astăzi, elevii vor susţine proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului la disciplinele Istorie şi Matematică. Proba la alegere a profilului şi specializării este programată vineri. Elevii vor da ultimul examen al maturităţii la una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, filosofie, economie, geografie, informatică, logică, sociologie şi psihologie.

 SUBIECTE REAL:

La profilul Real, elevii au avut de făcut, la Subiectul I, o analiză pe un fragment din piesa de teatru Madona, de Tudor Mușatescu.

La subiectul II, s-a cerut scrierea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viața tinerilor.

La Subiectul III, s-a cerut redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte tema și viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.

- SUBIECTE UMAN:

La Uman, la Subiectul I, s-a cerut analizarea unui fragment din Citadela sfărâmată, de Horia Lovinescu.

La subiectul II s-a cerut elaborarea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.

La subiectul III s-a cerut redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.