MENIU

BAC 2023. Ministerul Educației explică de ce au fost anulate lucrările de la Colegiul Gheorghe Şincai

La Colegiul GHorghe Șincai au fost anulate mai multe lucrări din cauza unor greșeli. Foto/Arhivă

Reprezentanții Ministerului Educației susțin că a fost respectată metodologia de anulare a lucrărilor. Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru spune că, înainte de examen, elevilor li s-a atras atenția că orice greşeală se taie cu o linie, iar în multe lucrări erau rânduri cu 3 linii.

Pe 26 iunie, elevi, părinţi şi profesori de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti au reclamant că zeci de lucrări ale elevilor care au susţinut proba de Română au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor.

„Consider că rolul Comisei este acela de a atrage atenţia candidaţilor vis a vis de modul în care redactează lucrările. În momentul în care s-a făcut instructajul, s-a spus foarte clar că orice greşeală se taie cu o linie. Din ce am văzut, sunt lucrări în care s-au rânduri cu trei linii. E de datoria mea, ca membru al Comisiei, să-i atrag atenţia copilului şi să-i spun că lucrarea poate fi anulată în centrul de evaluare. Şi atunci copilul decide dacă rescrie sau nu care scrie lucrarea”, a explicat Florian Lixandru.

Citește și:  Anchetă uriașă la Colegiul Gheorghe Șincai, anunțată de ministrul Ligia Deca - Cum au fost anulate ZECI de lucrări la Limba română, Bacalaureat 2023

Florian Lixandru spune că a fost respectată metoda de anulare a lucrărilor

„În ceea ce priveşte ceea ce s-a întâmplat la Şincai, da, cunosc foarte bine situaţia. Avem un prim raport al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti în care spune că s-a respectat metodologia în ceea ce priveşte anularea lucrărilor. Am trimis o verificare din partea Ministerului, Corpul de control s-a deplasat acolo, şi astăzi este acolo, verifică”, a mai spus Florian Lixandru.

Chestionat în Comisia pentru învăţământ a Senatului dacă au fost percheziţionaţi elevii, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a precizat că nu a existat nicio percheziţie. Doar o elevă avea nişte adidaşi din care ieşeau nişte hârtii mici şi aceasta de bunăvoie a decis să se descalţe.

Citește și: Fraudă la BAC. Cine a făcut publice subiectele la Limba și literatura română - Anchetă uriașă la Ministerul Educației

„Nu s-a făcut nicio percheziţie. Am avut o situaţie în care o elevă avea o pereche de adidaşi în care atârnau nişte mini-cărţi cu anumite texte scrise pe acele cărticele. Dar nu a fost percheziţie şi de bunăvoie a decis să se descalţe”, a mai afirmat Florian Lixandru.

Atenţionat de senatorul USR că Ministerul Educaţiei are proceduri care separă rolul de a elabora subiecte cu cel de meditator în privat al unor elevi care urmează să dea examenul, secretarul de stat a explicat că „atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confide