MENIU

BAC 2016 Română oral. Luni a început examenul pentru 137.000 de absolvenți. Modele de subiecte

<p>BAC 2016 Rom&acirc;nă. Cum arată subiectele la evaluarea competenţelor lingvistice</p>

BAC 2016 Romană oral. SUBIECTE. Examenul de Bacalaureat a început luni pentru aproape 140.000 de absolvenți de liceu din această promoție, dar și din cele anterioare. Primul examen, ca de obicei: proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. 

BAC 2016 Romana oral. SUBIECTE. 114.993 de candidaţi din actuala promoție și 22.351 de candidaţi din cele anterioare - în total 137.344 de absolvenţi de liceu încep luni examenul de BACALAUREAT. 

În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 - zi, 1.851 - seral şi 2.083 - frecvenţă redusă. Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a/zi şi a XIII-a).

Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2016 debutează luni, 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Testarea se va desfăşura pe durata a trei zile (13-15 iunie).

BAC 2016 ROMANA ORAL. SUBIECTE Președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj pe pagina persoanlă de Facebook pentru elevii care susțin anul acesta examenul de Bacalaureat.

Iohannis le urează tuturor elevilor înscriși „mult succes” și își dorește ca aceștia să obțină „rezultate bune și foarte bune”.

"Astăzi începe examenul de bacalaureat și urez mult succes tuturor celor 137.344 elevi înscriși. Îmi doresc ca fiecare dintre voi să obțineți rezultate bune și foarte bune, bazate pe dedicarea voastră din toți acești ani. Însă, tot astăzi, peste 45.000 elevi din clasele a XII-a și a XIII-a nu vor intra în examenul de bacalaureat.

Cred că este nevoie să investim mult mai mult efort în a asigura tuturor elevilor un parcurs educațional complet și pe măsura potențialului lor. România nu își poate permite să lase un procent atât de însemnat din generațiile tinere fără o șansă reală de integrare în piața muncii la un nivel adecvat. Aștept ideile tuturor celor interesați în a creiona o viziune pentru a schimba această stare de fapt la www.romaniaeducata.eu!", a scrie preşedintele Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

BAC 2016 ROMANA ORAL. SUBIECTE Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, le-a transmis un meaj de încurajare absolvenţilor de clasa a XII, care susţin, începând de luni, 13 iunie, examenul de BACALAUREAT.

"Urez succes tuturor absolvenților de liceu care, începând de astăzi, susțin probele examenului de Bacalaureat. Le doresc inspirație și putere de a se autodepăși!", a scris Curaj pe o reţea de socializare.

"Mulțumesc tuturor profesorilor care le-au fost alături și i-au format în toți acești ani", a adăugat el.

BAC 2016 Romana oral. SUBIECTE. Calendar Bacalaureat 2016

Sesiunea iunie-iulie 2016

30 mai – 3 iunie 2016 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

3 iunie 2016 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

13 - 15 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

15 - 17 iunie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

21 – 24 iunie 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

27 iunie - 1 iulie 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională – proba C

4 iulie2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) –
probă scrisă

12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) pe EDU.RO

12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor

BAC 2016 Romana oral. SUBIECTE. Cum va decurge exmenul

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba.

Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale

b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Reprezentanţii instituţiilor mass-media au acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţiţi de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective.
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română (proba E)a).

BAC 2016 Romana oral: model de subiect

Citeşte textul cu voce tare.

La Cannes aţi prezentat „Trece şi prin perete”, adaptare după Cehov. Aveţi o legătură deosebită cu literatura. Şi în „Aferim!” o parte din documentare a fost realizată din literatură. 

Care sunt operele care v-au inspirat pentru acest lungmetraj?

În ce priveşte structura, povestea şi anumite situaţii narative, literatura mi-a folosit mai puţin, temele abordate în film nu prea există în literatură. Dar replicile pe care personajele le spun sunt luate într-adevăr din surse literare: Iordache Golescu, Anton Pann, de la Creangă am mai luat câte ceva. Şi de la Budai-Deleanu, din mulţi scriitori. Şi din Nicolae Filimon, de la Filimon chiar mai mult. Îmi place foarte mult Filimon. Procedeul nu este nou, deşi poate fi numit postmodern, într-o oarecare măsură. Găsim asta şi la Shakespeare, el are mereu personaje care spun replici aparţinând, de fapt, lui Ovidius sau Terentius etc.

Chiar şi în „Aferim!”, în momentul în care Constandin ridică acel craniu şi ţine un monolog, nu este o replică din Shakespeare? Situaţia este din Shakespeare, dar replica este luată mot-à-mot dintr-o carte populară, „Alexandria”. (interviu cu Radu Jude)

1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat: a. Cine ar putea fi receptorul textului dat, având în vedere scopul comunicării? b. Cărui stil funcţional îi aparţine textul de mai sus? Ilustrează două caracteristici ale stilului identificat cu exemple din textul dat. c. Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2. Ce înseamnă pentru tine un film bun? Motivează-ți răspunsul.

Descarcă modele de subiecte de aici 

Iată și câteva modele de subiecte pentru probleme scrise:

SUBIECTELE LA ROMĂNĂ BACALAUREAT 2016 - profil REAL pot fi vizualizate AICI

BAREMUL LA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016 - profil REAL poate fi vizualizat AICI

SUBIECTELE LA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016 - profil UMAN pot fi VIZUALIZATE AICI

BAREMUL LA ROMÂNĂ BACALAUREAT 2016 - profil UMAN poate fi vizualizat AICI

BAC 2016. Subiecte şi barem de corectare SIMULARE BAC 2016

BAC 2016. ROMÂNĂ ORAL SUBIECTE. Sesiunea august-septembrie 2016

18 – 22 iulie 2016 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în
limba română – proba A

16-17 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în
limba maternă – proba B

17-19 august 2016 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație
internațională – proba C

18-19 august 2016 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22 august 2016 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

23 august 2016 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

24 august 2016 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

26 august 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) –
probă scrisă

29 august 2016 Afişarea rezultatelor pe EDU.RO (până la ora 16,00) şi depunerea
contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)

30-31 august 2016 Rezolvarea contestaţiilor

1 septembrie 2016 Afişarea rezultatelor finale pe EDU.RO

BAC 2016. ROMÂNĂ ORAL SUBIECTE. Parlamentarii vor să modifice Legea Educaţiei

Procentul tot mai mare de absolvenți care nu reușesc să ia examenul de Bacalaureat dă mari bătăi de cap aleșilor neamului, care vor să le dea o șansă celor peste 700.000 de români care nu au trecut examenul de maturitate.

Astfel, parlamentarii vor să aducă modificări Legii educației, în așa fel încât mai mulți absolvenți să poată trece această probă, esențială pentru a își putea construi un viitor.

Concret, în legea la care se lucrează de zor aleșii vor organizarea celei de-a treia sesiuni a examenului de Bacalaureat.

BAC 2016 ROMÂNĂ ORAL SUBIECTE. Iată câteva prevederi care ar urma să se regăsească în textul noii legi:

Introducerea posibilităţii de a pregăti absolvenţii de clasa a XII-a, care nu au promovat Bacalaureatul, prin meditaţii instituţionalizate, care pot fi organizate în licee sau instituţii de învăţământ superior. Pentru prima dată li se acordă sprijin concret acestor elevi. Plata profesorilor va putea fi asigurată fie din finanţarea de bază, fie din alte surse de finanţare, precum programe pe fonduri structurale accesate de MEN.

Posibilitatea prelungirii învăţământului profesional, peste limita de 3 ani, dacă agentul economic organizator al programului consideră necesară această măsură. O asemenea situaţie va fi reglementată printr-un ordin de ministru referitor la structura planului de învăţământ.

Acordarea unui an de grație pentru cei care nu au luat bacalaureatul, în sensul de a se putea înscrie la o facultate cu condiția ca în al doilea an să ia examenul pentru a putea continua studiile.

Absolvenții fără Bacalaureat să poată fi angajați pe posturi de prevăd obligativitatea examenului de Bacalaureat, tot pe o perioadă de un an și tot cu condiția ca acest examen să fie trecut pentru a putea continua la locul de muncă.

Examenul naţional de bacalaureat din 2016 va fi susţinut în perioada 13 iunie - 8 iulie, absolvenţii de liceu vor avea până pe 1 iulie probele orale şi de competenţe digitate, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie. Înscrierile la examenului de BAC 2016.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat din 2016, prima sesiune va avea loc în perioada iunie - iulie, candidaţii putând să se înscrie în perioada 30 mai - 3 iunie. Cursurile la clasele a XII-a şi a XIII-a se vor încheia în 3 iunie 2016.

Modele de SUBIECTE BAC 2016

Modele de subiecte BAC 2016 - Limba Română - Real

Modele de subiecte BAC 2016 - Limba Română - Uman

Modele de subiecte BAC 2016 - Matematică

Modele de subiecte BAC 2016 - Istorie

Modele de subiecte BAC 2016 - Anatomie - Biologie

Modele de subiecte BAC 2016 - Chimie

Modele de subiecte BAC 2016 - Economie

Modele de subiecte BAC 2016 - Geografie

Modele de subiecte BAC 2016 - Filosofie

Modele de subiecte BAC 2016 - Fizică

Modele de subiecte BAC 2016 - Informatică

Modele de subiecte BAC 2016 -  Psihologie

Modele de subiecte BAC 2016 - Logică

Modele de subiecte BAC 2016 - Sociologie