MENIU

BAC 2016. Dezbatere INCENDIARĂ. Este "Moromeții" roman psihologic? Dar "ION"? CE PĂRERE AI?

Morometii, roman psihologic?

Este "Moromeții" roman psihologic? Dar romanul "Ion". Curg mesajele pe adresele de mail ale realitatea.net și Realitatea TV ale elevilor absolvenți de profil uman care au susținut luni, 4 iulie 2016, proba la română la examenul de BAC 2016. Mulți susțin că "Moromeții" ESTE un roman psihologic. Chiar și unii profesori de română susțin același lucru și spun că elevii își merită punctele la BAC! Ce părere ai?!

Este "Moromeții" roman psihologic? Iată mesajele primite de noi, după proba la română de la BAC 2016:

- Buna ziua. Astazi am sustinut examenul de bacalureat la LIMBA SI LITERATURA ROMANA-profil UMAN. La Subiectul al III-lea trebuia sa redactam un eseu despre un roman psihologic fara a specifica autorul, anul sau perioada despre romanul pe care trebuia sa il scriem. Din surse sigure precum carti si portofolii, dar si de pe internet se observa faptul ca si romanul "MOROMETII" este un roman psiholog. Intrebarea este "se puncteaza?"
Multi dintre elevii ce au sustinut azi examenul de bacalaureat au scris despre "MOROMETII" fiind siguri ca acest roman este psihologic. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc!

- Buna seara. Astazi am sustinut proba scrisa la LIMBA SI LITERATURA ROMANA din cadrul examenului de BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2016, profil UMAN. Din cauza subiectului al III-lea, unde am avut de redactat un eseu despre un ROMAN PSIHOLOGIC, multi candidati au inca o dilema: "Este sau nu ROMANUL MOROMETII unul psihologic?". Din cauza faptului ca nu au fost precizate alte trasaturi in functie de care ne puteam orienta in alegerea romanului, consider ca, trebuie punctat si acest roman. Cum de pe alte site-uri aflam ca se vor puncta o serie de romane, care sunt psihologice sau au doar componenta psihologica, avem nevoie de un raspuns concret in aceasta situatie: "MOROMETII, ROMAN PSIHOLOGIC?" Din surse sigure, romanul lui Marin Preda este un roman realist, complex, postbelic, PSIHOLOGIC. Daca notitele date de profesori si carti confirma acest lucru. Andreea

Un profesor de română spune că și ”Moromeții” e un roman psihologic. Iată și de ce. Explicația îi aparține profesorului Toma Tutea, de la Liceul Teoretic I.L.Caragiale, din județul Dâmbovița.

“Moromeţii" este un roman realist de factură psihologică. El prezintă, veridic, viaţa socială dintr-un sat de câmpie înaintea izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial (volumul I) şi după război (volumul al doilea), accentuând existenta patriarhală a tărănimii, dar şi transformările sociale la care este supusă (reformele socialiste).
Ampla creaţie înglobează elemente tradiţionaliste şi moderne. Omniscienţa şi ubicuitatea narativă, relatarea obiectivă, la persoana a treia, se asociază cu perspectiva personajelor - reflector (tatăl Ilie, în primul volum, şi fiul. Niculae, în cel de-al doilea), perspectivă subiectivă care o dublează pe cea a naratorului, fiind diminuată astfel obiectivitatea. Apar, de asemenea, elemente de analiză psihologică, redate prin intermediul stilului indirect sau stilului direct (monologul).”, scrie profesorul pe blogul său, tomatutea.blogspot.ro.

- Sunt un elev care astazi a sustinut proba de Limba si Literatura romana in cadrul examenului de Bacalaureat, profil uman. Ni s-a cerut la subiectul al treilea sa prezentam modalitatile de caracterizare ale unu personaj dintr-un ROMAN PSIHOLOGIC. Aceasta era exact formularea utilizata. Astfel, eu am ales Morometii, si nu "ce trebuia" adica "Ultima noapte de dragoste" sau "Patul lui Procust". Nu este opinia mea personala faptul ca romanul Morometii este un roman psihologic, este ce am citit in carti avizate pentru pregatirea de Bacalaureat al anului 2016. Nu s-a specificat in cerinta nici o perioada, nici un autor sau titlu, cu alte cuvinte nu au fost specifici. Astfel eu am considerat pe baza a ceea ce am invatat, repet, din surse AVIZATE, ca romanul "Morometii" este psihologic. Am fost extrem de debusolat cand am aflat de la profesoara mea si o alta profesoara de la o alta clasa de a 12-a ca "Morometii" nu este psihologic si, deci, nu se puncteaza. Am cautat mai aprofundat si aparent, romanul "Morometii" nu intra in barem, desi manualele sustin acest lucru.

Poate ca specia psihologica, intr-adevar nu caracterizeaza romanul, insa nu ni s-a precizat nimic specific. Ar trebui sa se ia in considerare romanul "Morometii" deoarece, citez din manual, "romanul are o componenta esentiala PSIHOLOGICA prin accentuarea conflictelor interioare ale personajelor dar si preocuparea naratorului pentru psihologiile mai neobisnuite". Va rog sa luati in considerare si sa publicati aceasta situatie pentru ca nu sunt doar eu cel care a ales sa scrie "Morometii". Sunt multi alti elevi care au scris la fel, si nu din cauza ca nu stiau alta opera. Este cinstit sa se ia in considerare deoarece noi nu ne-am dat cu parerea, acesta a fost rezultatul invatarii noastre din manuale, spune Cristian Tudor.

- Sunt o elevă care a sustinut astazi proba scrisa la Limba si Literatura romana, profilul UMAN. Ni s-a cerut sa caracterizam un personaj dintr-un roman psihologic. O parte din elevi au ales sa scrie despre romanul 'Ultima noapte de dragoste. Intaia noapte de razboi ', iar ceilalti au ales 'Morometii'. Ni s-a spus ca singurul care se ia in considerare este romanul scris de Camil Petrescu. Din fericire, eu am 'nimerit' varianta corecta desi la inceput am oscilat intre cele 2 romane stiind, din surse sigure, ca ambele se inscriu in categoria 'roman psihologic'. Nu mi se pare corect faptul ca este luat in considerare doar 'Ultima noapte' in conditiile in care si 'Morometii ' este de acelasi gen si cred ca ar trebui sa se ia masuri in aceasta privinta si sa introduca in baremul de corectare AMBELE ROMANE, spune Gabriela

Caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic a fost unul dintre cele trei subiecte propuse luni la BAC 2016, la proba de limba și literatura română. Baremul edu.ro nu a arătat care sunt romanele care se încadrează în cerințe, de aceea realitatea.net a scris articolul de aici

Elevii care au ales romanul ”Moromeții” la subiectul 3 de la BAC au inițiat chiar și o petiție online pentru ca profesorii să le puncteze caracterizarea. Petiția poate fi consultată AICI

AȘTEPTĂM PĂREREA TA PE ADRESELE DE MAIL martorocular@realitatea.net si pe pagina de Facebook Realitatea.net.

Întrebări și dezbateri apar și cu privire la romanul "Ion", de Liviu Rebreanu:

- Buna ziua ! Astazi, in cadrul examenului de bacalureat la LIMBA SI LITERATURA ROMANA-profil UMAN, la Subiectul al III-lea trebuia sa redactam un eseu cu privire la particularitățile de construcție ale personajului dintr-un roman psihologic fara a fi specificat autorul,anul sau perioada in care a apărut romanul. Mai multi profesori, cărți, precum si internetul afirma faptul ca si romanul "Ion" de Liviu Rebreanu este un roman psihologic, tocmai prin reflectarea stărilor personajului din pricina obsesiilor sale : pământul si iubirea , idee ce reiese si din cele doua părți ale romanului :" Glasul pamântului " si "Glasul iubirii", intre care personajul oscilează permanent, realizându-se un puternic conflict interior, psihologic, idee susținuta si de Tudor Vianu. Mai mult decat atat, pe forumul didactic.ro, acum câțiva ani profesorii realizaseră o cerința pentru subiectele de la oral care suna in felul următor: " Demonstrează apartenența romanului "Ion" de Liviu Rebreanu la categoriile de romane consacrate : roman social, roman erotic, roman PSIHOLOGIC, roman la condiției intelectualului(din mediul rural) in Imperiul Austro-Ungar. Suntem mai multi elevi care am ales romanul "Ion" si am vrea sa stim daca se va puncta sau nu sa ia nimic in considerare. Așteptam raspunsul dumneavoastra, Andreea Alexandra

Mai multe articole despre:
BAC 2016 Română