MENIU

BAC 2015. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină. Ce presupune examenul

<p>Subiecte BACALAUREAT 2015. Elevii de clasa a XII-a susţin proba la Limba şi Literatura Rom&acirc;nă</p>

BAC 2015. Absolvenții clasei a XII-a susţin examenele din cadrul probei C - în cadrul examenului de Bacalaureat - cel de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Cei mai mulți candidați au optat pentru Limba Engleză.

BAC 2015. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină presupune ascultarea unui text audio - listening -, iar apoi este proba scrisă - writing. Acest examen urmărește înţelegerea textului audiat, înțelegerea textului citit, producerea de mesaje scrise, producerea de mesaje orale, interacțiune orală, scrie ziuanews.

Potrivit Ministerului Educației: proba de înțelegere a unui text audiat - listening - va dura 20 de minute, proba scrisă - writing - va dura 120 de minute, iar la proba orală: candidatul are la dispoziție 15 minute pentru a-şi pregăti răspunsurile și 10-15 minute pentru a le susține în fața comisiei.

La proba orală candidații vor avea de extras un bilet, care conține câte trei subiecte de dificultate progresivă. După alegerea biletului, se merge într-o bancă și au la dispoziție 15 minute pentru a-și pregăti răspunsurile.

BAC 2015. Primul subiect va acea o cerință simplă, care presupune un răspuns scurt, punctual; al doilea subiect va avea o cerință relativ simplă, care poate implica: o scurtă relatare, o descriere a unei persoane sau a unui loc/ obiect etc, exprimarea unor sentimente posibile în diferite situații, prezentarea unor soluții punctuale pentru probleme din viața de zi cu zi etc, iar cel de-al treilea subiect va avea o cerință cu un grad de dificultate mai ridicat, referitoare la o temă de interes general.

După ce candidații își for structura răspunsurile se vor prezenta în fața comisiei și vor avea la dispoziție 10-15 minute pentru a le prezenta.

BAC 2015. Proba scrisă este structurată în două părți, prima urmărește evaluarea competenţelor de înțelegere a unui text citit, iar cea de-a doua capacitatea de producere de mesaje scrise. Fiecare dintre cele două părți are câte două subiecte.

PARTEA 1: Subiectul 1 va da un text la prima vedere, iar pe baza acestuia candidații vor avea de răspuns la 5 întrebări. Subiectul 2 va avea un alt text, tot la prima vedere, dar mai amplu, iar pe baza acestuia se va răspunde la 10 întrebări.

PARTEA 2: Subiectul 1 presupune realizarea unui text scurt, o scrisoare, un anunț, sau un mail. Cel de-al doilea subiect, însă, va fi mai dificil și presupune realizarea unui eseu pe o temă dată.

BAC 2015. Și proba de listening, care va dura 20 de minute are două subiecte. Subiectul I are ca suport un document audio de dificultate redusă, cu durata de circa 2 minute, pe baza căruia candidații au de răspuns la 4 întrebări, iar subiectul II are ca suport un document audio de dificultate medie, cu durata de circa 3 - 4 minute, pe baza căruia candidații au de răspuns la 6 întrebări.