MENIU

Babicul de Buzău, pe urmele cârnaților de Pleșcoi. Se fac pași importanți pentru ca produsul să devină marcă înregistrată

Babicul de Buzău/ Captură video

Mai mulți producători de mezeluri tradiționale vor depune la Comisia Europeană un dosar pentru înregistrarea Babicului de Buzău ca produs cu denumire și indicație geografică protejată. Demersul va acorda produsului protecție împotriva oricărei utilizări abuzive sau imitări. Mai mult, doritorii vor putea să comande preparatul și online direct de la producători.

Salamul uscat și afumat care poartă denumirea de babic, are la bază rețete vechi și mici secrete care îl scot din rândul banalelor mezeluri. Babicul produs în Buzău este un salam tradiţional românesc care conţine un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute. Amestecul este introdus în maţe subţiri de vită, care sunt apoi presate, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă.

"Cu ajutorul autoritatilor o sa incercam sa fie si babicul de Buzau inregistrat european ca si carnatii de Plescoi pentru ca fiind un produs foarte bun si foarte cautat, multi incearca sa il copieze", a declarat Constantin Frusinoiu, producător de babic.

Savoarea şi iuţimea babicului pot diferi de la un producător la altul, în funcţie de reţetele alese de fiecare. Recent, un site de turism culinar din Croația, a plasat babicul în top zece cele mai apreciate salamuri din lume, înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia sau Spania.