MENIU

Azi începe plata pensiilor mărite, programul complet al decontărilor

Azi începe plata pensiilor mărite, programul complet al decontărilor

De astăzi, aproximativ cinci milioane de pensionari vor începe să primească pensiile majorate cu 14%. din România vor avea veniturile mai mari cu 14%. Casa Națională de Pensii Publice a anunțat programul plăților, care se întind pe perioada 1-15 septembrie, interval de timp în care vor fi achitate și restanțele.

Potrivit programului anunțat de Poșta Română, calendarul de plată va fi după cum urmează:

Plăţi curente

1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor;

Pentru pensionarii avizați, care nu au fost găsiți la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective .

Plăţi restante

11 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor

Pentru pensionarii avizați, care nu au fost găsiți la domiciliu, drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Plata prin conturi curente sau conturi de card se face  în data de 14

Documentul de informare (talonul mov) va fi transmis între 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii avizați, care nu au fost găsiți la domiciliu, documentul de informare se poate ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei, cea a indemnizației sociale pentru pensionari de 800 de lei, iar indemnizația pentru însoțitor, în cazul pensionarilor de invaliditate gradul I, este de 1.154 lei.

PSD a votat în Parlament noua lege a pensiilor, prin care urma ca, de la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie să crească cu 40%, dar prin rectificarea bugetară de la mijlocul lunii august, Guvernul a adoptat varianta unei creșteri graduale, primul nivel fiind cel de 14%, considerat o variantă sustenabilă în contextul crizei ecpnpmice profunde generate de pandemia de coronavirus.