MENIU

Marele congres PSD. Social-democraţii și-au ales noua conducere. Marcel Ciolacu, reales președinte, fiind singurul candidat la şefia partidului. LIVE TEXT

Azi are loc marele congres PSD. Foto: Facebook

Astăzi este ziua în care Marcel Ciolacu devine candidatul oficial al Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al României! Decizia va fi luată în cadrul Congresului. În același timp, Ciolacu este și singurul candidat pentru șefia partidului. 

UPDATE 14:25  - Marcel Ciolacu, reales preşedinte al Partidului Social Democrat şi validat candidat la prezidenţiale al PSD

Delegaţii la Congresul ordinar al PSD l-au reales prin vot secret electronic, sâmbătă. pe Marcel Ciolacu în funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat şi au validat candidatura acestuia din partea partidului la alegerile prezidenţiale.

Alături de Marcel Ciolacu, au fost aleşi de cei 2.253 delegaţi care au votat 'pentru' la congres, dintr-un total 2.380 de delegaţi convocaţi la congres, şi ceilalţi membri ai noii conduceri a PSD: secretar general, Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Naţional: Mihai Tudose; prim-vicepreşedinţi: Sorin Grindeanu, Daniel Băluţă; vicepreşedinţi pe domenii: Florin Jianu - Antreprenoriat, IMM-uri şi Mediul de Afaceri; Lia Olguţa Vasilescu - Muncă şi Protecţie Socială; Gheorghe Şoldan - Dezvoltare Regională şi Locală; Gabriel Zetea - Administraţie şi Infrastructură; Vasile Dîncu - Afaceri Europene; Victoria Stoiciu - Relaţia cu ONG-uri şi Dialog Civic; Mihnea Costoiu - Educaţie şi Cercetare; Elisabeta Lipă - Sport.

Pentru validarea lui Marcel Ciolacu în calitate de candidat al PSD la prezidenţiale au votat 2.257 de delegaţi la congres. 

UPDATE 12:10 - Ciolacu: PSD - pregătit să propună românilor un nou model de preşedinte

Partidul Social Democrat este pregătit să îşi asume un nou proiect politic pentru România şi să le propună românilor un nou model de preşedinte, a anunţat preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.

"PSD a câştigat alegerile locale şi europarlamentare. Stimaţi colegi, astăzi ne bucurăm şi facem planuri de viitor, dar nu trebuie să uităm niciodată de unde am plecat. Acum patru ani, când m-aţi ales preşedinte, partidul nostru traversa cele mei grele momente. (...) Am ales, calea grea, a luptei. Împreună, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor. Împreună, am luat un partid lipsit de speranţă, l-am reformat şi l-am dus la guvernare. Acesta este adevărul şi trebuie să fim mândri de asta! Trebuie să continuăm. România se schimbă, iar PSD are obligaţia şi trebuie să se schimbe odată cu România. De aceea, dragi lideri de filiale, la alegerile parlamentare din toamnă, trebuie să avem 30% candidaţi femei, pe locuri eligibile. PSD trebuie să fie primul partid din România şi în ceea ce priveşte reforma propriului partid", a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Congresul PSD.

El a subliniat că PSD este pregătit să facă un nou pas înainte şi a anunţat că va candida la prezidenţiale şi totodată că "va câştiga" alegerile prezidenţiale.

"Am schimbat din temelii acest partid. Ne-am regăsit calea pro-europeană. Am recâştigat respectul liderilor europeni. Am refăcut legătura cu societatea civilă. Am redevenit parteneri de dialog cu sindicatele şi mediul de afaceri. Vreau să le mulţumesc tuturor partenerilor sociali care sunt astăzi alături de noi. Am făcut aceste lucruri pentru că respectul şi încrederea oamenilor sunt esenţiale. De aceea, astăzi ne asumăm, ca toate naţiunile puternice, un proiect prezidenţial de reînnoire naţională. M-am consultat cu fiecare dintre dumneavoastră. M-am consultat cu oamenii obişnuiţi. M-am sfătuit cu familia, dar şi cu părintele meu duhovnic. Este momentul să fac un pas în faţă şi să spun cu toată încrederea: Da, voi candida şi voi câştiga preşedinţia României! Da, după 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi! ", a susţinut liderul PSD.

Potrivit acestuia, "ura indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară", iar "tinerii trebuie să vadă că merită să lupţi pentru ceva, nu împotriva cuiva".

"Nici fiul meu, nici majoritatea tinerilor de vârsta lui, care votează anul acesta, nu au cunoscut un alt model de preşedinte. Avem generaţii întregi care fac astăzi pasul spre maturitate, după ce şi-au trăit copilăria şi adolescenţa, între un preşedinte turnător şi un preşedinte absent. Deci, să nu ne mai mirăm atunci când vedem că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul. În loc să îi blamăm superior, mai bine le dăm o alternativă corectă. Trebuie să le spunem că, în ultimii 20 de ani, dispreţul, sfidarea şi nepăsarea faţă de oameni au fost accidente ale istoriei. Trebuie să le spunem că instituţia prezidenţială nu este niciun un malaxor de tocat vieţi şi nici o agenţie de turism personală. Trebuie să le spunem că democraţia nu se conjugă niciodată cu verbul a "urî". Ura este barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască, a celor care vor să dezbine, nu să unească. Eu am crescut fericit într-o comunitate în care ura nu exista şi asta vreau să fie România noastră. Ura indusă în societate, timp de 20 de ani, trebuie să dispară", a arătat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a adăugat că România are nevoie de un preşedinte care să facă politică de stat, nu politica unui partid.

"Trebuie să depăşim epoca în care toţi munceau ca să îi fie bine unui singur om. Iar paltonul prezidenţial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Îmi doresc, ca după 20 de ani, să avem un preşedinte care să muncească alături de oameni pentru bunăstarea lor, pentru a reda speranţa şi încrederea oamenilor în binele comun", a transmis liderul social-democraţilor. 

UPDATE 11:20 - Grindeanu: Partidul Social Democrat are nevoie de unitate şi de continuitate; e timpul să ne asumăm că suntem puternici

Partidul Social Democrat are nevoie de unitate şi de continuitate, iar actualul PSD, în actuala formulă de conducere, a demonstrat că este cea mai bună soluţie pentru români, a declarat prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Grindeanu.

"Este vital pentru anii viitori să construim împreună formula de succes care ne va reprezenta la alegerile care urmează. PSD este partidul care a demonstrat permanent că ştie, poate şi mai ales doreşte să fie un promotor al evoluţiei sociale şi economice! O evoluţie construită pe rezultate concrete, palpabile, care au condus atât la stabilitatea societăţii în ansamblu, cât şi a clasei politice din România! O evoluţie care face din PSD nu doar cel mai mare partid românesc, ci şi cel mai matur, performant şi, nu în ultimul rând, singurul partid responsabil din România. Actualul PSD, în actuala formulă de conducere, a demonstrat că este cea mai bună soluţie pentru români", a transmis Sorin Grindeanu, sâmbătă, la Congresul PSD, unde va fi aleasă noua conducere a partidului.

El a punctat că este momentul ca România să aibă un preşedinte puternic şi unificator.

"PSD are nevoie de unitate şi de continuitate. Este timpul să ne asumăm că suntem puternici! Să luptăm împreună pentru o Românie fără frică, fără resentimente, solidară cu proiectele naţionale. Atât cei care lucrează la stat, cât şi cei care lucrează la privat, indiferent dacă locuiesc şi muncesc în mediul urban sau rural, fiecare are o datorie faţă de interesele naţionale şi europene. Aşa că este momentul să luptăm ca România să aibă un preşedinte puternic şi unificator, un adevărat preşedinte al tuturor cetăţenilor României. Şi sunt convins că acesta este Marcel Ciolacu! Fără dezbinare şi fără orgolii autodistructive!", a spus Grindeanu.

Acesta a lansat şi o serie de atacuri la competitorii politici.

"Pe toate palierele societăţii trebuie să ieşim din paradigma riscului unei Românii eşuate. Să aducem cu picioarele pe pământ armatele de ostaşi galbeni, care se visează brokeri de putere. Se pretind un roi harnic de albine care dau miere, dar, de fapt, stau cu mâinile în buzunarele altora. Cel mai bine se pricep să fure munca altora. Sunt, de fapt, nişte viespi care îşi fac cuibul în casele altora şi încearcă să-i alunge pe locuitorii de drept. Aşa-zişi ostaşi care vor să ne facă să credem că sunt providenţiali, apostolici şi scriitori de succes. În realitate, sunt doar nişte impostori, specialişti în politici parazitare. Ca orice parazit încearcă să-şi ucidă încet, nemilos, cu viclenie, gazda, care i-a ţinut în viaţă. Ei vor doar ca prin tumbe politice să găsească un alt organism pe care să-l paraziteze. Le transmit astăzi doar atât: în disperarea de a supravieţui uită esenţialul - saltul lor poate fi şi-n... gol! Să-i ajutăm, dragi colegi, să-i devoreze pe alţii! Noi ne-am săturat! Să facă bine să-şi plimbe batistele în afara politicii", a afirmat Grindeanu.

El a cerut delegaţilor la congres votul pentru noua conducere a PSD.

"Astăzi vă cerem, ca membri ai actualei echipe de conducere a PSD - care a câştigat ultimele două rânduri de scrutine locale şi europarlamentare alături de dumneavoastră - să continuăm împreună! Până în prezent, cu PSD la guvernare din 2021 s-au finalizat 224 de km de drumuri de mare viteză şi sunt în proiectare şi execuţie aproape 800. Iar până 2030 vor fi lansate licitaţii pentru etapele de proiectare şi execuţie a încă aproximativ 2.100 km de drum de mare viteză. Acestea sunt lucruri concrete, acţiuni care aduc plusvaloare societăţii. Noi nu promitem cărţi nescrise şi vorbe fără conţinut. Venim cu soluţii şi proiecte realiste care unesc societatea", a mai declarat Grindeanu. 

UPDATE 10:20 - A început Congresul PSD; 2.380 de delegaţi convocaţi

Congresul PSD pentru alegerea noii conduceri a formaţiunii şi desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale a început sâmbătă, la Romexpo.

Potrivit organizatorilor, 2.380 de delegaţi au fost convocaţi pentru a vota noua echipă de conducere a PSD.

Premierul Marcel Ciolacu este singurul candidat înscris în competiţia pentru şefia PSD, el urmând să obţină un nou mandat.

Congresul a început cu intonarea Imnului naţional.

Pentru prima dată în istoria partidului, preşedintele PSD va fi votat, la Congres, electronic. Se va vota în baza unui cod QR individual pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimaţiei. Pe acel QR se va avea acces şi la documentele partidului.

La Congresul de sâmbătă, Marcel Ciolacu va prezenta "Planul pentru România" şi le va cere colegilor săi sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din acest an.

El a anunţat săptămâna aceasta că a luat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al României.

UPDATE 8:20 - Social-democraţii se reunesc sâmbătă într-un Congres ordinar, pentru a-şi alege noua conducere, premierul Marcel Ciolacu fiind singurul intrat în cursa pentru un nou mandat la şefia partidului.

Consiliul Politic Naţional al PSD a stabilit vineri detaliile organizatorice ale Congresului şi a aprobat moţiunea cu care va candida Marcel Ciolacu pentru un nou mandat de preşedinte.

Pentru prima dată în istoria partidului, preşedintele PSD va fi votat, la Congres, electronic.

"Există acest vot electronic, există depunerea candidaturilor pe moţiuni, s-a votat şi acceptarea moţiunii domnului Marcel Ciolacu, care cuprinde şi lista nouă a celor care vor face parte din conducerea partidului. (...) Este aprobată modificarea Statutului astfel încât să existe patru noi vicepreşedinţi pe domenii de activitate care sunt acum în echipa PSD şi vor cere împreună cu domnul Marcel Ciolacu votul Congresului de mâine", a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, vineri, după şedinţa Consiliul Politic Naţional, care a avut loc la Vila Lac.

Potrivit acestuia, printre vicepreşedinţii pe domenii de activitate se numără Florin Jianu şi Elisabeta Lipă. "Sunt, de asemenea, tineri care au ajuns în propunerile de vicepreşedinţi cum este domnul Şoldan de la Suceava, care a avut acel succes spectaculos", a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.

Marcel Ciolacu a propus ca sâmbătă, dacă vor exista candidaturi în timpul Congresului, ele să fie acceptate, a informat Romaşcanu.

Tot vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a PSD, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, anunţa că pentru prima dată în istoria partidului votul la Congres va fi online.

"Pe 24 august, PSD îşi va alege viitoarea conducere şi va desemna candidatul la funcţia de preşedinte. Pentru prima dată în istoria partidului nostru, votul va fi unul online, numărătoarea votului va fi una electronică, iar rezultatul votului îl vom afla în câteva zeci de minute, nu în câteva ore, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 34 de ani", a arătat acesta.

La Congresul de sâmbătă, Marcel Ciolacu va prezenta "Planul pentru România" şi le va cere colegilor săi sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din acest an.

El a anunţat săptămâna aceasta că a luat decizia de a candida la funcţia de preşedinte al României. "Am decis să îmi depun candidatura la Preşedinţia României. Am luat această decizie după ce m-am consultat cu românii, cu familia mea şi cu colegii mei din partid. La Congresul de sâmbătă voi veni în faţa românilor cu Planul meu pentru România şi le voi cere colegilor mei sprijinul pentru a câştiga alegerile prezidenţiale", preciza Ciolacu, marţi, într-o postare video pe Facebook.

Liderul PSD a subliniat că se simte pregătit să-şi asume responsabilitatea de a fi preşedintele tuturor românilor.

"Nu m-am dat niciodată înapoi de la lucrurile grele. Am preluat preşedinţia PSD într-un moment foarte dificil şi, împreună cu colegii mei, am reuşit să recâştigăm încrederea oamenilor. Am acceptat răspunderea de a fi prim-ministru într-unul dintre cele mai complicate momente din istoria recentă. Şi am reuşit, alături de colegii mei din Guvern, să punem lucrurile în ordine. Sunt pregătit să-mi asum acum responsabilitatea de a fi preşedintele tuturor românilor. Am credinţa că pot contribui la viitorul ţării mele - un viitor în siguranţă şi bunăstare. Aşa să ne ajute Dumnezeu!", a transmis Marcel Ciolacu. 

Disperarea pensionarei căreia i s-au tăiat 500 de lei la recalculare. Ce mesaj le transmite guvernanților