Avocatura, un domeniu în care concurența nu are vârstă
Dacă a fi absolvent de facultate de drept nu mai e, astăzi, o raritate, a fi avocat încă este. Și această calitate nu vine automat, odată cu accederea într-un barou, ci după ani întregi de documentare și reprezentare, după consolidarea unei educații temeinice și atingerea unor standarde morale.
Recunoașterea vine greu și se păstrează și mai greu, iar insuccesele, oricât ar fi de neînsemnate, lovesc puternic în temelia atât de greu construită. De aceea, orice succes al unui tânăr avocat trebuie respectat, iar firma care-l angajează trebuie să știe, dacă nu, să învețe să-l păstreze. În avocatură, concurența nu are vârstă, pentru că nici sclipirile unei minți nu au legătură cu vârsta.
În breasla avocaților există recunoaștere a calității, prestigioasa revistă britanică ”The Lawyer” premiind anual excelența serviciilor juridice. Aceasta reprezintă, în ultimii 20 de ani, un reper de calitate în Europa.
Anul trecut, la ceremonia de la Londra, au fost decernate 26 de trofee, cel pentru “Firma de avocatură a anului în România” revenind casei Mușat & Asociații, una dintre primele înființate în România după Revoluție. Distincția a ajuns pentru a doua oară la această firmă, prima oară fiind decernată în anul 2011. În 2015, Baker & McKenzie, Latham & Watkins, Noerr (Germania), Schoenherr (Austria), Rutgers & Posch (Benelux), A&L Goodbody (Irlanda) au fost alte câteva case de avocați prestigioase premiate de ”The Lawyer”.
Concurența în avocatură este acerbă, iar tinerii care reușesc să devină parteneri în marile case de avocatură sunt cu adevărat merituoși, atât în domeniul în care activează, dar și în management. Mușat & Asociații a cooptat doi astfel de noi parteneri, Angela Mare și Paul Buta. În ultimele săptămâni, 15 tineri avocați s-au alăturat acestei firme, care atinge acum 100 de avocați, consultanţi fiscali şi practicieni în restructurare şi insolvenţe.
Cei 15 tineri visează să-și depășească maeștrii care au acordat asistenţă juridică în tranzacții globale de 6,5 miliarde de euro, cum a fost în cazul Lafarge sau în cea mai mare listare din România (440 milioane de euro), încheiată cu succes în iulie 2014, ori în procesul de preluare a participaţiei de 65% în zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV din Marea Neagră, de către ExxonMobil Exploration and Production România şi OMV Petrom SA ș.a.