MENIU

Avocatul Victor Ponta. Câți bani a câștigat cu ajutorul metodei "copy-paste"

Tânărul Victor Ponta

Ca avocat, premierul Victor Ponta a câştigat sume importante de bani. În mod incredibil, toate se datorează însă metodei "copy-paste".

Primirea în profesia de avocat se obţine prin două căi: fie pe baza unui examen organizat de Barou, fie la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept. Așa a ajuns Victor Ponta premier, însă ulterior, în urma scandalului de plagiat, a renunțat la titlul de doctor.

Ca avocat, premierul a câştigat sume importante de bani. Potrivit ultimei declaraţii de avere în care menţiona veniturile câştigate de pe urma cabinetului său de avocatură, Victor Ponta a încasat, în martie 2010, 380 de mii de euro.

Dacă persoanele reprezentate de acesta în instanţă s-ar considera prejudiciate, ar putea cere să li se înapoieze o parte din onorariile achitate.

Există asemănări între dosarul lui Dan Şova şi cel a plagiatului lucrării de doctorat. În ambele, Victor Ponta a utilizat metoda ,,copy-paste". De asemenea, în fiecare caz, premierul a anunţat că va demisiona, dacă se confirmă informaţiile. Şi de fiecare dată şi-a încălcat promisiunea.

În 2012, Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat teza de doctorat. La acea vreme, a afirmat, într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Pais, că va renunţa la şefia guvernului dacă va exista un verdict de plagiat.

Nu a demisionat, deşi a primit trei verdicte în acest caz, două care confirmă plagiatul şi unul singur în favoarea premierului. În final, Ministerul Educaţiei a decis că Victor Ponta nu a plagiat.

A venit, însă, o a doua acuzaţie în acelaşi caz, din partea Oficiul Român al Drepturilor de Autor. Pentru aceasta, premierul a primit neînceperea urmăririi penale. Parchetul Înaltei Curţi a stabilit că fapta nu există.

Ulterior însă, Ponta a recunoscut voalat plagiatul, când a anunţat, după alegerile de anul trecut, că doreşte să renunţe la titlul de doctor. Ba chiar a dat şi o ordonanţă de urgenţă, care i-ar fi permis să facă acest lucru, însă actul normativ s-a blocat în Parlament.

Titlul de doctor i-a deschis multe uşi lui Victor Ponta. De exemplu, în baza acestui titlu, Ponta a intrat în Baroul Bucureşti fără examen, la 1 februarie 2005.

Potrivit legii, „Primirea în profesia de avocat se obţine pe baza unui examen organizat de Barou. La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen, titularul diplomei de doctor în drept".

DNA scrie în referatul la adresa lui Ponta că premierul a folosit metoda ,,copy-paste", şi în activitatea pentru care este cercetat în dosarul lui Dan Şova.

"În cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda ,,copy-paste", după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA ,,Şova şi Asociaţii", avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitățile respective, nici măcar în parte. ", se arată în comunicatul DNA.

De altfel, înainte să fie pus sub urmărire penală, Victor Ponta se jura că va demisiona, dacă se va întâmpla aşa ceva.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta ponta dna