MENIU

Avocatul Poporului cere lămuriri privind ÎNVĂȚĂMÂNTUL ONLINE

Avocatul Poporului

Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să vină urgent cu anumite clarificări privind predarea și evaluarea online, pe perioada în care școlile sunt închise. Solicitarea este făcută ca urmare a petițiilor și sesizărilor care reclamată fie ambiguități, fie cerințe imposibil de pus în practică. 

Printre sesizările primite de Avocatul Poporului se numără și cea formulată de
Consiliul Național al Elevilor.

Instituția reprezentată de Renate Weber solicită ministrului Educației și Cercetării lămurirea
următoarelor aspecte:
• Pornind de la dispozițiile art. 10 lit. h) din Ordin 4135/2020, respectiv „cadrele didactice
participă la activitățile de formare și webinariile recomandate de către MEC,  Inspectoratele Școlare și conducerile unităților de învățământ”, care este orizontul de timp în care se vor efectua aceste instruiri și modalitatea concretă în care vor avea loc? Există în bugetul Ministerului Educației fonduri pentru astfel de cursuri de pregătire a tuturor
cadrelor didactice din România?
• Având în vedere că învățământul preuniversitar în România este obligatoriu și gratuit, cum își propune Ministerul Educației și Cercetării să identifice și să valorifice sursele de finanțare necesare achiziționării terminalelor de tip desktop, laptop, tabletă sau telefon inteligent necesare desfășurării actului de predare-învățare-evaluare în mediul online?
• Ce soluții se va găsi pentru familiile cu mai mulți copii, cu un singur terminal de tip desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent și care sunt nevoiți să-l utilizeze în același timp, având în vedere programul activităților didactice al acestora?
• Care este modalitatea prin care MEC înțelege să gestioneze situația lipsei de acoperire a semnalului GSM pentru serviciile de voce și date în anumite comunități rurale din România?
• Ce modalități de suportare a costurilor pentru serviciile de internet are Ministerul Educației?
• Deține Ministerul Educației o situație statistică referitoare la numărul elevilor din mediul rural și gradul de accesibilitate al acestora la terminalele de tip desktop, laptop, tabletă și telefon inteligent și la serviciile de voce și date? Dacă nu, în cât timp consideră că va avea aceste date?
• Dat fiind ca ordinul nu precizează, Avocatul Poporului solicită Ministerului Educației să clarifice situațiile în care actul de predare-învățare-evaluare în mediul online devine obligatoriu.

Mai multe articole despre:
avocatul poporulu covid online scandal