MENIU

Avocat: Părinții victimelor din Colectiv nu au acces la dosarele medicale din cauza legislației

Avocatul Ilie Iordăchescu a fost invitatul Laviniei Șandru la ”Deschide lumea” de la Realitatea TV, unde a discutat împreună cu moderatorul emisiunii și invitații săi problemele legale cu care s-ar pute confrunta spitalele care au tratat victimele incendiului din Colectiv, după ce a ieșit la iveală că nu mai puțin de 13 persoane au murit de septicemie.

”Legislația în domeniu presupune teancuri de hârtii pentru a ajunge la un rezultat. În momentul de față poate să survină o răspundere disciplinară care implică o sancțiune pentru medici, poate interveni o răspundere civilă, care poate fi de natură contractuală în cazul în care pacientul a încheiat un contract, ceea ce nu e cazul aici. Poate interveni o răspundere civilă delictuală, cei implicați dând explicații în fața unei instanțe”, este de părere avocatul. 

”O faptă ilicită din partea unor cadre medicale, care cunoscând că unitatea medicală are destule situații grave cu microbi, cu fel de fel de infecții, microbi care au generat infecții pentru pacienți și care au creat mari probleme”, a adăugat acesta la Realitatea TV.

Avocatul a adăugat că în cazul în care se constată că a existat o faptă ilicită de către o instanță judecătorească, victimele și familiile victimelor incendiului din Colectiv au dreptul să înceapă un proces colectiv. Dar din cauza Legii 46 privind drepturile pacienților prevede că orice persoană poate avea acces la actele medicale în legătură cu tratamentul pe care l-a primit în spital, cu condițiile din unitate amedicale, sau poate mandata o altă persoană pentru a obține aceste aceste.

Din păcate, este de părere Ilie Iordăchescu, unitățile sanitare invocă confidențialitatea, iar părinții nu au acces la dosare datorită unei legislații ambigue, deficitare.

”Evident, aceștia pot să declanșeze acțiunea civilă în justiție și să apeleze la ajutorul instanței de judecată iar instanța să dispună ca aceste dosare să fie pe masa instanței și instanța să se pronunțe. În acest caz, unitatea medicală nu va obstrucționa procesul juridic”, a încheiat avocatul.

Eugen Iancu, membru fondator al Asociației Colectiv GTG 3010

Membrul fondator al Asociației Colectiv este de părere că orice acțiune al ONG pe care-l conduce nu ar avea succes din cauza legii care apără cadrele medicale, Legea 95.

Acesta îți pune întrebare: ”Nu oare pacienții au dreptul la viață, drept garantat prin Constituție? Atunci care e legea supremă, Constituția sau legea care protejează medicul din spital?”

 

Mai multe articole despre:
colectiv Ilie Iordăchescu