MENIU

Avocat din Teleorman judecat pentru trafic de influență: A cerut 25.000 de euro pentru un post la Parchet - Ce serviciu e implicat

Avocat din Teleorman judecat pentru trafic de influență: A cerut 25.000 de euro pentru un post la Parchet - Ce serviciu e implicat

Un avocat din Teleorman este acuzat de DNA de trafic de influență. Bărbatul i-a promis unei femei un post de procuror la un parchet din Capitală în schimbul sumei de 25 de mii de euro. Implicați ar fi și patru angajați ai Serviciului Român de Informații, relatează Realitatea PLUS.

Avocatul este acuzat de trafic de influență. Procurorii DNA l-au trimis în judecată sub acuzația de trafic de influență, după ce i-ar fi cerut bani unei femei, prin intermediar, cu promisiunea că o va ajuta să ajungă într-un post de procuror la un parchet din Capitală. Ulterior, complicea sa, consiliera juridică, a recunoscut faptele în schimbul unei pedepse cu suspendare.

Este vorba despre un avocat din Teleorman care a fost în trecut și candidat la Primăria Videle este judecat la Curtea de Apel București pentru trafic de influență. Totul după ce, alături de consiliera juridică, i-a promis unei femei că va ajunge procuror la un parchet din Capitală dacă le dă 25.000 de euro.

Procesul pe fond a început la Curtea de Apel București, după ce un judecător a validat rechizitoriul DNA în urma procedurii de cameră preliminară.

Din actele dosarului rezultă că mare parte din bani - 22.500 de euro - i-ar fi revenit consilierei juridice, iar avocatului doar 2.500 de euro.

Consiliera a recunoscut faptele, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare

La primul termen de judecată care a avut loc vineri, 18 noiembrie, cauza a fost amânată pentru data de 16 decembrie.

„În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că, în perioada vara anului 2020 – 17 decembrie 2020, împreună cu ... (consiliera juridica - n.red.), ... (avocatul - n.red.) a pretins și a primit de la martora (…) - denunțătoare în cauză -, în două tranșe, suma totală de 25.000 euro - din care 22.500 euro i-au revenit numitei ... (consiliera juridica - n.red.), iar 2.500 euro i-au revenit inculpatului -, lăsând să se creadă că, prin intermediul a patru persoane din cadrul Serviciului Român de Informații, consiliera juridica are influență asupra unor persoane cu funcție de decizie și că le va determina pe acestea din urmă să o angajeze pe martora-denunțătoare în funcția de procuror”, se arată în actele dosarului, potrivit ziare.com.

„În perioada vara anului 2020 – 17 decembrie 2020, inculpatul împreună cu un consilier juridic au pretins și ulterior acesta din urmă a primit de la o persoană (martor în cauză), în două tranșe, suma totală de 25.000 euro, din care 2.500 euro i-au revenit inculpatului. Pentru banii respectivi, inculpatul și consilierul  i-au creat martorei convingerea că acesta din urmă își va trafica influența pe care a pretins că o are, prin intermediul a patru angajați ai unui serviciu de informații, asupra unor persoane cu funcție de decizie și le va determina să o angajeze pe martoră într-o funcție de procuror la o unitate de parchet din municipiul București. Anterior, la data de 16 iunie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu consilierul juridic  pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Aceasta a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:- 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.- interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, potrivit ziare.com.