MENIU

Avionul Air Canada care a ieșit de pe pistă. Ce a lovit la aterizare

Avionul companiei Air Canada care a ratat duminică aterizarea la Halifax a lovit o rețea de antene în apropierea aeroportului, pierzând trenul de aterizare principal, după care a alunecat pe pistă și s-a oprit, au informat anchetatorii, potrivit AFP.

Un Airbus A320 dinspre Toronto (Ontario, centru) cu 133 de pasageri și cinci membri ai echipajului a aterizat
destul de violent duminică la ora 00.43 (03.43 GMT) pe aeroportul internațional Stanfield din Halifax (Noua Scoție, est), 23 de persoane fiind rănite, dintre care una singură mai era în spital duminică seară.

În apropiere de aeroportul din Halifax, avionul a coborât prea repede, cu o vizibilitate redusă de o furtună de zăpadă, și "a lovit o rețea de antene situate cu 350 de metri" înainte de capătul pistei de aterizare, a declarat un anchetator din cadrul Biroului pentru securitatea transporturilor (BST), Mike Cunningham.

Impactul cu rețeaua de antene a provocat "avarii importante avionului", iar "trenul de aterizare principal a fost smuls", a explicat el în cursul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

"Au avut noroc că au scăpat", a afirmat o colegă a acestuia, Daphné Booth, pentru că, după ce a fost avariat, avionul a ajuns pe pistă și apoi "a alunecat vreo 300 de metri", pe carlingă.

Unul din cele două motoare a fost smuls de pe aripa dreaptă a avionului la sfârșitul cursei și se afla la vreo 30 de metri de epavă. Celălalt motor a fost și el avariat, însă a rămas atașat de aripa stângă. Botul avionului a fost smuls, iar pasagerii au fost evacuați cu ajutorul toboganelor.

Anchetatorii BST au mai informat că ambele "cutii negre" — înregistratorul parametri de zbor (flight data recorder, FDR) și înregistratorul de voce (cockpit voice recorder, CVR) — au fost trimise la laboratorul BST din Ottawa.

Mai multe articole despre:
avion avioane air canada