AVION PRĂBUŞIT. ŞOVA: După rezultatul anchetei, PONTA va tăia în carne vie!
ACCIDENT AVION. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. În ciuda fondurilor alocate de către Guvernul României pentru intervenţiile de urgenţă, cea mai mare problemă s-a dovedit a fi neputinţa autorităţilor de a localiza AVIONUL PRĂBUŞIT în Munţii Apuseni. Invitat, miercuri seara, în emisiunea "Jocuri de putere", ministrul delegat pentru Infrastructură a declarat că, după rezultatele anchetei, premierul Victor Ponta "va tăia în carne vie".
ACCIDENT AVION. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. "Problema mare în Munţii Apuseni a fost de localizare. După localizare, chiar şi de intervenţie, au ajuns maşini ale ISU până la o distanţă de 1 km şi ceva, voluntari cu JEEP-uri - până la 400 m, apoi cu piciorul. A fost o zonă foarte dificilă. Nu încerc să caut scuze. Poziţia noastră ca guvern este aceea de asumare, şi am spus că e un eşec. Acum urmează să analizăm exact, pentru că vreau să se înţeleagă un lucru foarte important: Guvernul României, inclusiv Guvernul Ponta, a alocat sume foarte importante pentru funcţionarea serviciilor, pentru intervenţiile de urgenţă. Dincolo de faptul că e ciudat şi dureros, e inacceptabil (faptul că victimele au fost salvate de pădurari, n.r.) Trebuie lămurit exact ce s-a întâmplat acolo", a spus Dan Şova, la Realitatea TV.
Invitat, miercuri seara, în emisiunea "Jocuri de putere", ministrul s-a arătat profund indignat de "declaraţia halucinantă din partea STS-ului, care spunea că medicul Radu Zamfir care a sunat nu a dat coordonatele geografice".
ACCIDENT AVIATIC. STS: Doctorul Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice
"Cred că nici şeful STS-ului, dacă era căzut în mijlocul pădurii, nu putea să dea coordonatele geografice. Evident că sunt o mulţime de disfuncţii pe diversele paliere ale instituţiilor care trebuiau să intervină. Acesta este rostul anchetei care probabil va dura câteva luni pentru a lămuri toate disfuncţiile şi a le îndrepta. Din păcate, şi spun cu toată durerea de cetăţean român, nu de membru al Guvernului, şi ceilalţi membri ai Guvernului, şi premierul Ponta, rămânem personal cu durerea că dacă s-ar fi intervenit mai devreme, poate s-ar fi putut salva cele două vieţi. E greu de spus în momentul acesta, ancheta va lămuri dacă intervenţia mai rapidă ar fi putut salva aceste vieţi", a completat Şova.
Imagini de la TRAGEDIA AVIATICĂ DIN APUSENI. Ce au VĂZUT PASAGERII ÎN MOMENTUL PRĂBUŞIRII
"Acum s-au luat primele măsuri, s-a acţionat instituţional extrem de rapid, s-a intrat într-o anchetă pentru a vedea exact cine sunt vinovaţii pe toate palierele şi ce n-a funcţionat în sistem. Este cu atât mai surprinzătoare nefuncţionarea instituţiilor în măsura în care aceleaşi instituţii au funcţionat ceas în cazul din Muntenegru", mai spune Şova.
ACCIDENT AVION. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. "Din momentul în care au fost localizaţi, intervenţia a fost în forţă. Nu cred că dvs. sau oricine altcineva ar putea bănui de rea intenţie sau delăsare pe cineva. Agitaţia din punct de vedere uman a fost uriaşă. Acolo s-au întâmplat nişte disfuncţii în organe esenţiale de forţă ale statului: MAI, STS, Transporturi, ROMATSA. S-au luat primele măsuri cu privire la cei care erau direct implicaţi. Vom vedea - acesta este rolul anchetei - ce ar fi trebuit să facă fiecare. M-a durut că oameni care făceau voluntariat în a salva vieţile altora, când au avut nevoie de salvatori, nu au mai avut parte de ei. E absolut dramatic! Nu pot uita, din punct de vedere uman, că oamenii aceia erau într-o aeronavă care avea 37 de ani, care avea probleme de funcţionare, pe o vreme foarte dificilă... Cum s-au suit în avion? N-au ţinut cont de nimic pentru a salva o viaţă şi o vedere. (...) Din informaţiile pe care le-am obţinut, ADRIAN IOVAN, în ultimii 2 ani, a făcut asemenea zboruri - la genul 'Acum ne suim în avion!' - de 30 de ori. Şi-au riscat viaţa de 30 de ori. Este foarte trist ce s-a întâmplat. Ancheta care se va face la nivelul Guvernului, vă garantez, aşa cum îl cunosc pe premierul Ponta, rezultatele în urma analizei, va lua măsurile... Va tăia în care vie! Vă garantez", a încheiat Dan Şova.
PILOTUL ADRIAN IOVAN, 30 de ZBORURI pentru Agenţia Naţională de Transplant: Era preferatul medicilor
ACCIDENT AVION. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. Pilotul ADRIAN IOVAN şi studenta AURELIA ION şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
ACCIDENT AVION. AVION MEDICAL PRĂBUŞIT. Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițişti, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni şi locuitori din zonă.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.