MENIU

Avion de luptă F-16, livrat de americani în Ucraina , s-a prăbușit în condiții neelucidate. Kievul și Washingtonul au scenarii diferite

Avioane F-16 în Portugalia Foto: Ministerul Apărării

Un pilot ucrainean a murit după ce avionul de luptă F-16, pe care îl pilota, s-a prăbușit, a declarat pentru CNN o sursă din Forțele de Apărare ale Ucrainei.  S-a întâmplat în timp ce pilotul participa la  respingerea unui atac masiv al Rusiei împotriva Ucrainei.

Pilotul Oleksiy Mes, cunoscut sub numele de „Moonfish”, a murit în accident în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian” efectuat de Rusia împotriva Ucrainei de la începutul războiului, a spus sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat joi.

Accidentul este investigat și experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, potrivit CNN.

Pe de altă parte, Reuters citează surse americane care afirmă că prăbușirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc, ci mai degrabă o eroarea de pilotaj și/sau probleme mecanice. Reprezentanții armatei ucrainene nu au comentat informația.

Moartea pilotului este o lovitură majoră pentru Ucraina, deoarce „Moonfish” a fost unul dintre puținii piloți pregătiți să piloteze avioane F -16. Kievul a așteptat mult timp să primească avioanele de vânătoare americane, pe care președintele Zelenski  le-a cerut aliaților săi occidentali încă de la începutul invaziei la scară largă, dar le-a primit abia la începutul acestei luni.
Mai multe articole despre:
f-16 prabusit ucrana pilot Rusia razboi Putin