MENIU

AVERTISMENT din Parlament în scandalul amânării ratelor la bancă: Românii să se aștepte la executări silite

Avertisment din Parlament privind dobânzile uriașe la creditele pe care le au de achitat românii. Senatorul PSD Daniel Zamfir atrage atenția că în scurt timp vom asista la executări silite din partea băncilor în cazul celor care și-au amânat ratele si nu le mai pot plăti. De asemenea, cei care vor să-și suspende plătile anul acesta sunt sfătuiți să nu o facă până nu știu exact ce presupune acest lucru. 

 

Efectele amânării din 2020 a ratelor, de către peste jumătate de milion de români, încep de abia acum să se resimtă. Senatorul Daniel Zamfir anunță că urmează executări silite din partea băncilor.

„E vorba în mod categoric de sute de mii de oameni. Amânarea ratelor la bancă vine la pachet cu perceperea dobânzii la dobândă pentru perioada în care ratele au fost amânate”, spune senatorul PSD Daniel Zamfir.

Mulți români n-au realizat că, după amânarea cu maximul 9 luni a ratei, vor ajunge să plătească timp de 5 ani sume considerabil mai mari.

Practic, pentru un credit de nevoi personale rata lunară crește cu 6% iar pentru un credit ipotecar cu 13%. Astfel, la un credit de nevoi personale pentru care înainte cineva plătea 300 de euro, după amânare are de plătit 318 lunar. În timp ce pentru un credit ipotecar cu o rată inițială de 400 de euro, noua rată este de 452 euro, potrivit Realitatea PLUS.

„N-au făcut decât să-și lege o ghiulea de picior”, mai spune senatorul PSD Daniel Zamfir.

Virgil Guran, lider al senatorilor liberali, spune că trebuie găsită o soluție pentru românii care vor intra în incapacitate de plată.

„Că se plătește dobândă la dobândă, într-adevăr, banca este o societate comerciala. Ei trebuie să-și încaseze niste bani, deci întelegere de la banci nu cred ca o sa existe. Sunt convinsa ca o sa fie oameni care o sa intre in imposibilitate de plata, dar va trebuie gasita o anumita solutie”, a declarat Virgil Guran.

Lidia Moise, expert economic, precizează că „la creditele ipotecare nu se plateste aceasta dobândă la dobândă. Trebuie să spunem că un împrumut este un contract pe care l-am făcut cu banca, și mi-am asumat anumite riscuri”.

Și anul acesta românii își pot amâna ratele la bănci dacă anul trecut nu au beneficiat de cele 9 luni de grație.