MENIU

Avertizare de ultimă oră: Cod Galben de inundații în 12 județe! Giurgiu rămâne sub Cod Portocaliu

Hidrologii au emis luni o avertizare de Cod Galben de inundații pentru 12 județe din România, valabilă până miercuri, 2 decembrie. Totodată, avertizarea de Cod Portocaliu de inundații pentru Giurgiu rămâne valabilă până marți, 1 decembrie.

Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor (INHGA), Codul Galben a fost emis pentru județele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov.

Avertizarea este valabilă din data de 30 noiembrie 2015, ora 17.00, până în data din 2 decembrie 2015, ora 10.00.

Mai exact, bazinele hidrografice afectate de Codul Galben de inundații vor fi Tur, Iza, Lăpuş, Someşul Mare, afluenţii mici ai râului Someş, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Călmăţui, Vedea – curs inferior, Teleorman, Neajlov, Sabar.

Hidrologii au anunțat că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în data din 1 decembrie, în intervalul 06:00 – 22:00 pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Lăpuş, afluenţii de dreapta ai Someşului Mare, Crişul Negru şi afluenţii din bazinul mijlociu ai Crişului Alb.

Totodată, pentru râul Neajlov, județul Giurgiu, se menține avertizarea de Cod Portocaliu de inundații în intervalul 30 noiembrie ora 17.00 – 1 decembrie ora 6.00.

INHGA a anunțat că fenomenele vizate sunt “Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE, respectiv creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele sectoare de râuri, din bazinele hidrografice menţionate situate în sudul ţării”.