Avertismentul specialiștilor: „Valul 4 nu mai poate fi oprit prin vaccinare”
Medicul Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, spune că valul patru al pandemiei de COVID-19 putea fi prevenit dacă se respectau măsurile de protecţie şi dacă populaţia se vaccina.
„Nu doza trei va stopa acest val. Doza trei va proteja şi va creşte şansele de a duce o viaţă sănătoasă şi va scădea şansele de infectare a celor care deja s-au vaccinat sau a bolnavilor care au deja patologie gravă. Doza trei nu poate stopa acest val. Acest val nu mai poate fi stopat în momentul de faţă prin vaccinare, pentru că vaccinarea presupune 28 de zile pentru atingerea unui titlu suficient. Valul patru putea fi prevenit, adică să nu mai fie formele acestea grave care ajung la ATI sau în spitalele care au potenţial de administrare de oxigen. Valul patru putea fi prevenit dacă se puteau respecta măsurile de protecţie, dacă se vaccina populaţia. Cu un procent de 27% de populaţie vaccinată nu mai avem pretenţii. Acest val ne va lovi şi, din nefericire, presupunerile mele sumbre, pe care le făceam în urmă cu o lună de zile, o parte dintre ele se vor adeveri'', a declarat, pentru Agerpres, medicul.
În opinia sa, oricât de mult s-ar convinge unii sau alţii să se vaccineze anti-COVID, acest val patru nu mai poate fi oprit.
''Nu cred că se mai poate opri. Transmisia este deja foarte mare. Săptămâna aceasta probabil sare de 10.000 de cazuri, ceea ce va depăşi cu foarte, foarte mult capacitatea de preluare a secţiilor de terapie intensivă. Cel puţin o parte, dacă nu marea lor majoritate a acestor forme grave, puteau fi prevenite prin vaccinare. Nu am făcut asta. Dimpotrivă, avem demnitari ai României, avem nişte figuri care sunt medici, profesori care spun: "Nu vă vaccinaţi! Ce e asta? E o prostie, un experiment". Eu m-am vaccinat printre primii, familia, la fel, colegii, la fel. Nu m-am îmbolnăvit de COVID, deşi am avut multiple contacte. Ei bine, lucrurile acestea nu le vedem. (...) Unii preferă mai degrabă să creadă ceea ce le convine, adică e o păcăleală. E mai uşor să crezi că e o păcăleală sau o conspiraţie decât să crezi că e o nenorocire care te poate afecta. Cam asta este. Dezamăgire. Asta simt, frustrare şi dezamăgire'', mărturiseşte medicul.