Avertismentul oamenilor de știință SUA este apocaliptic: Oamenii ar putea dispărea de pe Terra
Speciile de animale dispar de aproximativ 100 de ori mai repede decât în trecut, estimările cele mai optimiste arătând că fauna de pe Pământ este în curs de a suferi cea de-a șasea extincție în masă, conform unui studiu publicat vineri.
Niciodată de la ultima extincție în masă acum 66 milioane ani — ce a dinozaurilor — planeta nu și-a pierdut speciile de animale într-un ritm atât de rapid, avertizează experți de la universitățile americane Stanford, Princeton și Berkeley, în special, scrie Agerpres.
Studiul, publicat vineri în revista Science Advances, "arată fără nicio îndoială semnificativă că intrăm în cea de-a șasea extincție în masă", a spus Paul Ehrlich, profesor de biologie la Stanford, relatează France Presse.
Și oamenii se vor afla probabil printre speciile care vor dispărea, au avertizat cercetătorii.
Această analiză se bazează pe observațiile documentate privind extincții ale vertebratelor — respectiv animalele cu schelete interne, cum ar fi broaște, reptile și tigri — pornind de la fosile și alte baze de date.
Ritmul actual de dispariție a speciilor a fost comparat cu "ritmurile naturale de dispariție a speciilor înainte ca activitatea umană să domine". Acestea din urmă sunt dificil de estimat, deoarece experții nu știu exact ce s-a întâmplat de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existență a Terrei.
Dacă în trecut ritmul era de două specii de mamifere dispărute din 10.000 de specii în 100 de ani, din secolul trecut rata medie a pierderii de specii de vertebrate este de 114 de ori mai mare decât ritmul înregistrat în lipsa activității umane, luând chiar în considerare estimările cele mai optimiste în materie de extincție, potrivit studiului.
"Noi insistăm că aceste calcule ale noastre subestimează foarte probabil gravitatea acestei crize de dispariție, pentru că scopul nostru a fost de a stabili un nivel realist minim al impactulului activității umane asupra biodiversității", spun autorii studiului.
Cauzele dispariției speciilor includ schimbările climatice, poluarea și defrișările.
Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, circa 41% din speciile de amfibieni și 26% dintre speciile de mamifere sunt amenințate cu dispariția.