Avertismentul ministrului Agriculturii pentru vânătorii de subvenții
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre pericolul „vânătorilor de subvenții”, în exclusivitate, joi, la realitatea.net, în emisiunea „România în realitate”. Acesta le-a transmis că NU vor mai putea primi bani din 2021 pentru că se va pune accent pe performanță, calitate, și nu pe cantitate.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se referă la acei investitori care nu urmăresc performanța, ci doar să încaseze subvențiile pentru terenurile sau animalele deținute. De aceea, a explicat că, în noul Plan Strategic, banii vor putea fi redirecționați către cei cu tradiți, și implicit performanță, în a cultiva pământ și a crește animale.
Prin noile măsuri discutate cu asociațiile de fermieri, și care vor fi cuprinse în noul PNS, vor putea fi evitați vânătorii de subvenții, persoane, companii sau fonduri de investiții, care își plasează banii în agricultură nu pentru a face performanță, ci doar cu pentru a vâna aceste subvenții în agricultură.
„Fenomenul e general, nu numai in România. Când au apărut subventiile, foarte multi oameni și-au facut un calcul. Și atunci, din păcate pentru cei care erau în business, creșterea animalelor sau agricultură, dacă erau foarte bine organizați în 2007 (când România a aderat la UE - n.red.), puteau beneficia masiv pana atunci. Peste ei au venit, oportunist, dar legal, mai ales cei din cresterea animalelor. Din păcate, nu toți sunt interesați de performanță. O spun chiar dacă supăr. Nefiind interesati de performanta, primesc bani pentru pășune, animale și constatăm că după 7-14 ani, calitatea nu e buna, nu a crescut performanta. S-au multumit cu numărul... era suficient un număr de hectare, de animale. Dorim ca din 2021 sa schimbăm paradigma cu performanta. Să nu ne mai intâlnim cu asociațiile care spun că `nu putem s[ facem performanță`. Ar trebui să facă efortul ca în 7 ani să facă produse de calitate - carne, lapte, ca să nu se irosească acești bani”, a avertizat ministrul Agriculturii la „România în realitate”, transmisă joi de site-ul realitatea.net.
Adrian Oros spune că deficitul balanței comerciale a ajuns în ultimii patru ani la 1 miliard de euro, pentru că „exportăm, practic, subvenții”.
„Dorim sa sprijinim toate sectoarele din agricultură și alimentară. Balanta comerciala e deficitară din 2015 - 1 miliard de euro deficit. În 2019, in luna noiembrie aveam 998 de milioane de euro deficit al balantei comerfciale. Noi exportam practic subventii, pentru că exportăm în cantitate mare materie prima - cereale, animale vii, si importăm faina ș.a., creând acest deficit comercial foarte mare. Nu este benefic”, a explicat Oros.