Avertismentul medicilor: Această boală nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an!
Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an. Conform Skin Cancer Foundation, în 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
Ce este melanomul malign (MM)?
Este un cancer de piele format din înmulţirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele (melanocitele care produc melanină).
Boala se dezvoltă iniţial doar pe piele dar are o mare capacitate de metastazare. De aceea, tratamentul chirurgical de îndepărtare a leziunii trebuie făcut cât mai repede. Când tumoră este depistată precoce, operaţia asigura vindecarea. Cu cât tumoră este mai avansată cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boală letală.
Melanină este substanţă care determina culoarea pielii şi o apară în acelaşi timp de arsură solară. Când melanocitele devin canceroase, ele se înmulţesc, cresc în dimensiuni şi invadează alte ţesuturi.
Semnele pe care trebuie să le observăm (ABCDE-ul melanomului):
A = asimetrie
B = margine neregulată (border)
C = culoare
D = diametru > 7 mm
E = evoluţie
Alte semnale de alarmă: suprafaţa aşa-zisei aluniţe este ulcerată, aluniţa este pruriginoasă, inflamată, sângerândă, zdrobită, frecată cronic de obiecte de îmbrăcăminte.
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi de stilul de viaţă:
1. Piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare;
2. Factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate;
3. Arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani;
4. Obiceiul bronzării artificiale, la solar.
Semnale de alarmă: Orice modificare de culoare, textură, volum, suprafaţă a unei aluniţe. Dacă vezi oricare din aceste semne pe piele, consultă un medic, conform canceruldepiele.ro