MENIU

Avertismentul climatologilor: Septembrie devine a patra lună de vară. La ce să ne așteptăm de acum înainte

Avertismentul climatologilor: Septembrie devine a patra lună de vară

În contextul schimbărilor climatice tot mai accentuate, meteorologii ne transmit un avertisment alarmant: septembrie devine a patra lună de vară, cu temperature neobișnuite care pun la încercare prognozele tradiționale. Cu minimele nocturne ce rivalizează cu cele ale serilor de vară, resimțim efectele unei veri ce pare să se extindă fără limite. 

Marți, am înregistrat cea mai călduroasă dimineață de septembrie din ultimele 65 de ani, confirmând astfel tendința îngrijorătoare de deviere de la tiparele climatologice cunoscute. Aceste anomalii ne determină să ne întrebăm: la ce să ne așteptăm de acum înainte în ceea ce privește vremea și impactul acesteia asupra mediului și vieții noastre cotidiene?

Roxana Bojariu, climatolog, a detaliat, într-o intervenție tv, ce fenomene meteorologice ne așteaptă în viitor, având în vedere intensificarea schimbărilor climatice.

„Incendiile de vegetație, de cele mai multe ori, sunt provocate de om, dar sunt favorizate ca extindere, ca intensitate, de aceste temperaturi foarte ridicate și de absența umidității, de absența precipitațiilor, care au determinat existența unei vegetații uscate foarte ușor de aprins și care întreține focul.

Roșia cu gust de zmeură, noul soi cu care cercetătorii de la Buzău vor sa ia cu asalt piața românească

Avem iarăși impacturi în marile aglomerări urbane. Acolo stresul termic are un efect asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.

Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut, poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.

Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență.”, a avertizat climatologul.

Cod Portocaliu de caniculă la începutul toamnei

ANM a prelungit, astăzi, avertizarea meteo cod galben și cod portocaliu de vreme deosebit de caldă pentru această perioadă din an. 

A fost descoperită melodia miraculoasă care reduce anxietatea, stresul și tensiunea arterială. Rezultatele uimitoare ale unui studiu pe 157 de pacienți

COD PORTOCALIU 

Interval de valabilitate: 3 septembrie
Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, se vor situa în jurul a 37 de grade, iar minimele vor fi de 18...20 de grade, valori ușor mai mari, în jurul a 23 de grade, urmând a se înregistra în Dealurile de Vest.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 4 septembrie
Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, local caniculă și disconfort termic ridicat
Zone afectate: În nordul Crișanei, vestul Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în jumătatea vestică a Munteniei valorile termice se vor menține deosebit de ridicate pentru această dată. Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime vor fi în general de 32...35 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 4 septembrie
Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat
Zone afectate: județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj

În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj canicula va persista, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime, deosebit de ridicate pentru această dată, vor fi de 35...37 de grade, iar minimele de 18...22 de grade.

Cel mai scump metal preţios din lume. Prețul lui îl depășește cu mult pe cel al aurului și chiar al platinei