MENIU

Avertismentul BERD pentru Europa de Est: ce înseamnă falimentul Greciei pentru România

Statele din Europa de Est riscă să fie afectate de turbulențele economice din Rusia, Ucraina și Grecia și trebuie să-și întărească rezistența pentru a putea face față mai bine șocurilor, a declarat miercuri președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, transmite Bloomberg.

Acționarii BERD se reunesc joi și vineri la Tbilisi pentru Adunarea generală anuală, eveniment la care participă și ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

BERD va da publicității zilele acestea noile sale estimări revizuite pentru regiunea în care activează.

Cifrele vor arăta că 'revenirea pe creștere a regiunii, în ansamblu, rămâne vagă. Multe țări din regiunea de activitate a BERD suferă de pe urma consecințelor crizei financiare globale și mai recent de pe urma impactului tensiunilor geopolitice', a declarat Suma Chakrabarti înaintea reuniuni de la Tbilisi.

În rândul statelor membre ale BERD se înregistrează evoluții diferite. Țările din Europa Centrală se bucură de o relansare economică susținută de consumul intern, dar cu toate acestea persistă creditele neperformante, iar Rusia și Ucraina rămân în recesiune, ceea ce ar putea afecta creșterea din alte părți. În luna ianuarie a acestui an, BERD estima că zona sa de activitate va înregistra în 2015 o contracție a PIB de 0,3%, din cauza unei scăderi de 4,8% a economiei Rusiei.

Deși economia zonei euro își revine încet, perspectiva ieșirii Greciei din zona euro se numără printre riscurile cu care se confruntă statele BERD, susține Chakrabarti.

Potrivit acestuia, este 'imposibil de estimat' ce ar însemna o eventuală ieșire a Greciei din zona euro pentru statele vecine în condițiile în care băncile grecești sunt prezente în țări precum Bulgaria și România.

Anul trecut, investițiile BERD s-au ridicat la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013. În plus, Turcia a devenit principalul beneficiar al investițiilor BERD, cu patru miliarde de euro, urmată de Ucraina care a primit peste un miliard de euro. Aceasta după ce BERD a încetat să mai investească în Rusia, care în mod tradițional a fost principalul său beneficiar de fonduri, din cauza sancțiunilor occidentale impuse pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

Mai multe articole despre:
Europa de est BERD bănci greceşti