MENIU

Avertismentul americanilor: „În cel mult o săptămână Iranul poate produce suficient material pentru o bombă nucleară”

Foto arhivă

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, spune că Iranul poate fi capabil să producă material fisionabil în „una sau două săptămâni”. Țara și-a reluat programul nuclear după ce SUA, sub conducerea lui Trump, s-au retras din acordul JCPOA din 2015.

Iranul va fi capabil să producă materialul necesar pentru utilizare într-o armă nucleară în „una sau două săptămâni”, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Blinken a făcut declarațiile la un forum de securitate din statul american Colorado.

Între timp, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite au observat „o creștere a comentariilor publice din partea oficialilor iranieni care se gândesc la această posibilitate” de la atacurile și contraatacurile din aprilie între Israel și Iran și aliații săi.

Iranul a lansat în aprilie un baraj fără precedent de rachete și drone care vizează Israelul, după ceea ce Iranul a spus că a fost o lovitură israeliană asupra complexului său de ambasada din Siria, care a ucis doi generali iranieni.

Despre programul nuclear iranian, Blinken a spus: „Ceea ce am văzut în ultimele săptămâni și luni este un Iran care de fapt merge înainte”.

„În loc să fie la cel puțin un an distanță de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, probabil că sunt la una sau două săptămâni de a face asta”, a spus Blinken, adăugând că „unde ne aflăm acum nu este un lucru bun."

El a dat vina pe ritmul acestui progres pe retragerea SUA dintr-un acord nuclear din 2015 dintre Iran și puterile globale, cunoscut sub numele de Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA).

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord în 2018, considerând-o „defectuos în esență”. Acordul a implicat relaxarea sancțiunilor împotriva Iranului în schimbul unei supravegheri mai stricte a programului său nuclear pentru a preveni construirea de arme nucleare.

„Acum, ei nu au produs o armă în sine, dar... ai pus acele lucruri împreună, material fisionabil, un dispozitiv exploziv și ai o armă nucleară”, a spus Blinken.

Sullivan, între timp, a spus: „Nu am văzut o decizie a Iranului de a se muta” într-un mod care să semnaleze că a decis să dezvolte o bombă nucleară chiar acum. El a adăugat că Teheranul va „găsi o problemă reală cu SUA” dacă se întâmplă acest lucru.

Mai multe articole despre:
sua iran bomba nucleara