AVERTISMENT: Un medicament pe care românii îl iau frecvent când sunt răciți provoacă infertilitate
Administrarea regulată a ibuprofenului, un medicament utilizat în mod obişnuit contra durerilor sau a stărilor febrile, poate dăuna fertilităţii masculine, conform unui studiu recent, citat de AFP.
"Atenţie la consumul susţinut de ibuprofen la om", a concluzionat o echipă de cercetători din cadrul Institutului naţional de sănătate şi cercetare medicală (INSERM) din Franţa şi din Danemarca în urma unui studiu care a analizat 31 de sportivi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.
Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian vândut fără reţetă medicală în numeroase state sub diverse denumiri comerciale. Acesta se bucură de popularitate în rândul sportivilor pentru efectul analgezic al acestei substanţe autorizate. Însă, pentru unii pacienţi, cum ar fi cei diagnosticaţi cu artrită, medicamentul este considerat necesar.
Aproape jumătate (14) dintre bărbaţii care au fost monitorizaţi în studiul publicat în jurnalul american PNAS şi-au administrat acest medicament zilnic, iar ceilalţi (17) un luat un placebo.
''Administrarea prelungită a unor doze mari de ibuprofen (1.200 mg/zi, timp de şase săptămâni) a avut asupra tinerilor bărbaţi efecte perturbatoare severe asupra sistemului endocrin care au condus la o stare numită hipogonadism secundar'', au afirmat cercetătorii în cadrul unui comunicat al INSERM.
Hipogonadismul secundar este o dereglare a funcţiilor testiculare care se manifestă printr-un un deficit de testosteron - hormonul sexual masculin - ce este compensat prin hiperactivitatea altor hormoni eliberaţi de glanda pituitară (hipofiză).
''Scopul (studiului) nu este de a alarma populaţia. Tinerii care au luat mult Ibuprofen pe perioade lungi de timp e bine să ştie că acest lucru provoacă dezechilibre hormonale", a explicat pentru AFP Bernard Jégou.
"Spre exemplu în cazul unui maratonist care va lua (ibuprofen) înainte şi după probă beneficiile pentru performanţă sau rezistanţa la durere nu sunt dovedite. În schimb, riscurile pentru sănătatea sa sunt confirmate", a adăugat acesta.
Studiile in vitro efectuate asupra testiculelor subiecţilor decedaţi, care aveau în medie 44 de ani, au confirmat de asemenea efectul nociv al ibuprofenului.
Cercetarea lansează câteva întrebări importante, rămase în suspensie. Efectul persistă în cazul întreruperii administrării ibuprofenului? În cazul unei persoane sănătoasă, tinere, ibuprofenul interferează pe termen lung cu producţia de spermatozoizi?
Un profesor britanic de andrologie, citat de Science Media Center, Allan Pacey, a declarat că, deşi studiul are meritele sale, asocierea cu un potenţial declin al fertilităţii rămâne "de ordinul speculaţiei". "Îi îndemn pe bărbaţii care au nevoie să ia ibuprofen să continue (administrarea)", a spus acesta adăugând că este nevoie de studii suplimentare pentru a se şti dacă efectele adverse au debutat la administrarea de doze mai mici şi care este incidenţa asupra fertilităţii.
Sursa: Agerpres