Avertisment tulburător al medicilor despre un nou VAL de infectări: Vacanța pentru elevi nu e „de mers încolo şi încoace”, ci „de stat în casă”
Avertisment major din partea medicilor pentru luna de vacanță ce urmează pentru elevi! Managerul Spitalului ”Victor Babeş” din Bucureşti, Simin Aysel Florescu, atrage atenția că nu este o perioadă „de mers încolo și încoace”. În caz contrar, locurile din spitale vor fi insuficiente, atât pentru părinți, cât și pentru copii. În același timp, a anunțat că situația este la limită în sistemul sanitar, astfel încât ar fi nevoie de o carantină națională dacă oamenii nu vor respecta în cotinuare regulile împotriva infectării cu noul coronavirus. În ultimele două săptămâni, tot mai mulți pacienți nu mai au loc în spitale, locurile de la Terapie Intensivă sunt insuficiente. Potrivit ultimul bilanț, de duminică, a fost raportat un nou record de ocupare la ATI - 1.386, aproape toată capacitatea de la nivel național.
Medicul epidemiolog Simin Aysel Florescu avertizează că luna ce urmează nu este o perioadă „de mers încolo şi încoace”, ci o vacanţă „de stat în casă cât mai mult”. Mai ales că, de obicei, mulţi dintre cei care s-au infectat au contractat virusul în concediu.
„Chiar dacă este vacanţă, nu este vacanţă de mers încolo şi încoace. E o vacanţă de stat în casă cât mai mult, că nu avem încotro, şi de respectat regulile în momentul în care se iese în exterior pentru că altfel nu o să terminăm prea curând. Din păcate, este un fenomen foarte complex această pandemie şi nu se termină numai dacă că cineva ordin să se termine sau dacă cineva nu mai are chef de ea. Pur şi simplu trebuie să punem cu toţii umărul, nu avem cum altfel, nu avem cum”, a declarat Simin Florescu, manager interimar al Spitalului ”Victor Babeş” din Bucureşti, duminică, la o televiziune de știri.
Medic: Jumătate dintre cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 au făcut-o în concedii
„Cred că pot să spun că probabil mai mult de jumătate din cazuri din pacienţi care s-a infectat în concedii, mergând în concedii. (...) Foarte mulţi dintre ei se infectează şi vin infectaţi din concediu, acolo e problema. (...) În concedii, adică în grupuri cu prieteni sau familie, în diverse locuri. Laşi garda jos, te bucuri să fii cu familia sau cu prietenii, e un sentiment foarte normal, dar în acest context e suficient unul dintre ei să fie bolnav şi i-a îmbolnăvit pe toţi”, a mai spus Florescu.
Rata de infectare în România - Capitala a depășit pragul de 7 cazuri la mia de locuitori
Medicul epidemiolog este de părere că s-ar impune o carantină națională dacă valul de infectări nu devine staționar în următoarea perioadă.
„Posibil, la cum merg lucrurile. Din păcate, mulţi din concetăţenii noştri aleg să nu respecte niciuna dintre regulile care ne-ar scăpa de acest lockdown, acolo este problema. Dacă vor continua aceste întruniri pe care le vedem tot timpul în acest locuri: cluburi restaurante, petreceri ilegale... da, de asta spun că, dacă s-ar respecta regulile impuse, nu s-ar ajunge la lockdown” , a adăugat medicul.
Bilanț coronavirus 28 martie - Noi CIFRE anunțate de autorități în al treilea val epidemic - RECORD de pacienți la ATI
Evoluția epidemiei de COVID-19 din România poate fi urmărită pe Realitatea.NET Coronavirus pentru informații LIVE - VEZI AICI bilanțul COVID.