Avertisment sumbru de la specialiști: Urmează era foametei în România, pe fondul pandemiei
Vin previziuni sumbre de la specialiști, care anunță o criză alimentară mondială, pe fondul pandemiei. Mai multe porturi din întreaga lume au fost blocate, din cauza focarelor COVID, iar containerele pline cu mărfuri stau blocate săptămâni în șir în porturi. Unele dintre ele conțin alimente extrem de perisabile.
„Criza containerelor”, aşa cum e numită, face ca mărfurile să ajungă greu și la prețuri mai mari, spun specialiștii.
De vină pentru această situație sunt și costurile de transport naval care au explodat de 3 ori în pandemie.
,,Au fost întârzieri din cauza pandemiei și din cauza valurilor de pandemie care vin. Toate lucrurile astea au dus la o întârziere globală de aprovizionare cu marfă’’, a explicat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Navigatorilor.
Și autoritățile de la noi avertizează că pot apărea creșteri colosale de prețuri. Blocajul apărut în lanțul de aprovizionare riscă să afecteze serios și Sărbătorile de Iarnă în acest an.
,,Transportul de mărfuri este într-o situațiedestul de grea, transportul este afectat din cauza valurilor de Covid, ceea ce s-a întâmplat în China și în restul lumii, practice sunt întârzieri foarte mari în lanțurile de aprovizionări, din cauza întârzierilor mari ale navelor care suferă în urma restricțiilor impuse de guvernele mondiale. O parte din aceste întârzieri se vor răsfrânge și asupra noastră’’, a mai precizat liderul Sindicatului Navigatorilor.
De exemplu, navele care transportă containere din China ajung la noi în țară cu întârzieri de câteva săptămâni, estimează specialiștii.
,,Costurile de transport a unui container, după statisticile europene, s-a triplat. Este o lipsă de containere în China și un plus de containere în vestul globului, iar congestia în porturi este destul de mare pentru descărcarea și, mai ales, expediția containerelor’’, a afirmat Florin Goidea, director general al Portului Constanța.
Pe lângă coronavirus, incendiile devastatoare din unele state, din ultima perioadă, au blocat tranzitul, ceea ce a provocat panică atât în rândul producătorilor, cât și al clienților. Producătorii plasează comenzi supradimensionate sau prea devreme, fapt care duce la adâncirea crizei. În același timp, și consumatorii, de teamă că vor rămâne fără provizii, își fac rezerve excesive.