"Este rețeta pentru un dezastru". Cine avertiza înainte de Crevedia asupra reducerii periculoase a numărului de pompieri?
Cu mai puțin de o lună înainte de tragedia de la Crevedia, un oficial al sindicatelor europene atrăgea atenția asupra riscurilor tot mai mari la nivel european, inclusiv în România, generate de reducerea posturilor de pompieri. "Este rețeta pentru un dezastru", afirma acesta la începutul lunii august. Datele oficiale arată că România este a doua țară cu cea mai mare reducerea a posturilor de pompieri.
„Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o rețetă pentru dezastru”, a declarat marți Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor, într-un comunicat.
„Riscul crescut de incendii cauzat de schimbările climatice a fost clar pentru toată lumea în această vară și trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de pompieri au personalul și resursele de care au nevoie pentru a-și putea face munca de salvare a vieților”, a adăugat Lynch, făcând apel la țări să stimuleze investițiile în deteșamentele de pompieri.
4.250 de posturi reduse în România
Potrivit Eurostat, zece țări au redus numărul de locuri de muncă în domeniul pompierilor între 2021 și 2022, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Franța, România, Portugalia, Slovacia, Bulgaria și Belgia, scrie Politico, citat de Mediafax.
Numărul pompierilor din Franța a scăzut cu 5.400, în timp ce România și Portugalia au redus 4.250 și, respectiv, 2.907 locuri de muncă în domeniul pompierilor.