Pilonul II de pensii, avertisment îngrijorător
Pilonul II de pensii, avertisment îngrijorător! Într-un document întocmit după discuţiile cu Ministerul Finanţe, oficialii de la Bruxelles atrag atenţia că banii luaţi de la pensiile administrate privat ar rezolva deficitul bugetar, însă doar pentru scurt timp. Mai mult, pentru că banii din pilonul II sunt investiţi în România, ar fi afectate şi pieţele de capital.
Pilonul II de pensii, avertisment îngrijorător!
Reprezentanţii Comisiei Europene au discutat cu guvernanţii de la Bucureşti, în perioada 10 - 11 aprilie. Una dintre teme: pensiile administrate privat. În documentul postat pe site-ul Comisiei scrie foarte clar că Executivul ia în calcul o anulare a reformei sistemului de pensii, începută în 2008, atunci când a fost introdus Pilonul II. Consecinţele ar fi devastatoare, atrag atenţia oficialii de la Bruxelles.
"O astfel de măsură ar reduce deficitul bugetar pe termen scurt (...). Oricum, câştigul financiar ar dispărea pe termen lung, având în vedere că aceste contribuţii, redirecţionate de la pilonul II, vin la pachet cu obligaţia de plată a pensiilor. Mai mult, această reformă ar putea avea implicaţii negative în privinţa viabilităţii sistemului de pensii şi pentru dezvoltarea pieţei de capital", potrivit Comisiei Europene.
Acum două zile, Liviu Dragnea spunea într-un interviu pentru Reuters că cei de la guvernare se gândesc la varianta ca pilonul II să devină opţional.
Organizațiile profesionale şi analiştii financiari au lansat, duminică, un apel fără precedent la adresa Guvernului, pentru menţinerea formei actuale a Pilonului II de pensii private. Miza Guvernului o reprezintă cele şapte miliarde de euro colectate deja de la contribuabili în ultimul deceniu, bani necesari pentru a finanţa deficitul bugetului de pensii.