MENIU

Avertisment îngrijorător la referendum: Este posibil ca votul multiplu să influențeze rezultatul

Asociația ProDemocrația semnalează mai multe nereguli la vot și atrage atenția că votul multiplu prin practica „turismului electoral” ar putea să influențeze rezultatul. 

”Asociația Pro Democrația își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea că votul multiplu prin practică „turismului electoral” să influențeze rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018. Turismul electoral se bazează pe transportarea organizată a votanților de către persoane și organizații interesate în alte localități pentru a vota, și a reprezentat o practică frecvență de fraudă electorală în scrutine anterioare din România. 

Un indiciu important pentru această stare de fapt se regăsește în statistica prezenței la vot publicate de Biroul Electoral Central. Astfel, dacă la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru această analiză) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanți, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, până astăzi la oră 13:00 s-au prezentat la urne 2.134.579 vontanti, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare. Procentual, la o prezența mai bună în 2016 (39,5%), pe lista suplimentară s-au regăsit 4,8% dintre votanți. La referendumul de anul această, la o prezența mai scăzută a votanților până astăzi la oră 13:00 (11.67%), pe lista suplimentară s-au regăsit 11,23% dintre votanți – o proporție de trei ori mai mare!”, anunță un comunicat al Asociației ProDemocrația. 

”Această diferență trezește suspiciuni întemeiate cu privire la posibilitatea turismului electoral în cadrul referendumului din 6-7 octombrie 2018. Încă dinaintea publicării primelor statisticilor privind listele suplimentare, observatorii asociației ne-au sesizat situații în care numărul de voturi de pe listele suplimentare chiar depășea numărul de voturi de pe listele permanente, încă de la primele ore ale zilei de 6 octombrie. Astfel de situații au fost regăsite pe parcursul celor două zile de vot de către observatorii noștri din județele Prahova, Argeș, Ilfov, Giurgiu, Brașov, Dâmbovița, Timiș, Cluj, Satu Mare, Dolj și București. Situații de turism electoral ne-au fost sesizate și de la secțiile de vot din străinătate (Stockholm, Roma). 

Facem apel la toate organizațiile implicate în procesul de observare să fie vigilente pentru a identifică potențiale situații de turism electoral și a le sesiză autorităților abilitate. La finalul scrutinului ne propunem să centralizam sesizările primite pe această temă pentru a solicita verificarea listelor suplimentare din secțiile de vot în care planează astfel de suspiciuni, astel încât să se poată depista votul multiplu”, precizează comunicatul.