Avertisment înfricoșător. A șasea extincție în masă se derulează rapid!
Oamenii de știință au descoperit că mii de populații de mamifere, păsări, reptile și amfibieni s-au pierdut la nivelul întregii planete, ceea ce i-a determinat să afirme că a șasea dispariție în masă a mers deja mai departe decât s-a crezut iniţial.
"Anihilarea biologică" a faunei sălbatice din ultimele decenii înseamnă că trăim a şasea extincţie în masă din istoria Pământului și este mai severă decât se credea anterior, spun cercetătorii, conform theguardian.com.
Oamenii de știință au analizat atât speciile comune, cât și cele rare și au constatat pierderi de miliarde în rândul populaţiilor regionale sau locale. Ei dau vina pe suprapopularea și supraconsumul uman și avertizează că această extincţie în masă amenință supraviețuirea civilizației umane, care are la dispoziţie doar o perioadă scurtă de timp pentru a acţiona.
Studiul, publicat în jurnalul Proceedings of the Academy of Sciences, evită tonul sobru al lucrărilor științifice și numește pierderea masivă a vieții sălbatice o "anihilare biologică", care reprezintă un asalt înspăimântător asupra fundațiilor civilizației umane ".
Profesorul Gerardo Ceballos, la Universidad Nacional Autónoma de México, care a condus lucrarea, a declarat că "situația a devenit atât de rea că ar fi neetic să nu folosim un limbaj puternic", scrie Miscarea de rezistenta.
Studiile anterioare au arătat că speciile dispar la o rată semnificativ mai mare decât în urmă cu milioane de ani, dar chiar și așa extincțiile rămân relativ rare, dând impresia unei pierderi treptate a biodiversității.
"Semnalul de alarmă din lucrarea noastră trebuie luat în considerare deoarece civilizația depinde în totalitate de plantele, animalele și microorganismele Pământului, care ne oferă beneficii ecosistemice esențiale, de la polenizarea culturilor la protecție, de la furnizarea alimentelor din mare la menținerea unui climat viu", a spus prof. Paul Ehrlich, de la Universitatea Stanford din SUA. Alte beneficii ecosistemice includ aerul curat și apa.