MENIU

AVERTISMENT economist: Inflația va ajunge la un nou vârf în aprilie - Ratele ca credite vor fi mai MARI anul viitor

Inflația va ajunge la un nou vârf în aprilie 2022

În aprilie 2022 este posibil să vedem inflația din nou la 8%, după ce expiră pachetul de sprijin la energie, spune Florin Andrei, macroeconomist, profesor asociat ASE, fost secretar de stat Ministerul de Finanțe. De asemenea, anul viitor, ROBOR la 3 luni poate depăși 3%, ceea ce inseamna ca vom avea rate de dobânzi mai mari în 2022, mai spune acesta. 

„Nu știm încă care va fi impactul în temperarea inflației. Foarte probabil vom vedea o temperare a inflației în următoarele luni, până în aprilie când expiră acest pachet de sprijin, însă în aprilie este la fel de probabil să vedem inflația din nou la 8% sau poate peste”, a spus  Florin Andrei într-o conferință.

„Banca Națională începe să înăsprească condițiile de acces la finanțare, dacă pot să spun așa. Nu mă refer la finanțarea populației, ci mai degrabă la finanțarea economiei.

În contextul inflaționist, în contextul în care inflația este mult peste așteptări, 7,9% este ultima valoare pe care o avem la octombrie, Banca Națională ce trebuie să facă? Vine și mărește rata de politică monetară.

Ultima mărire a fost de 25 puncte de bază, până la 1,75%, dar prin creșterea coridorului de variație de fapt a mărit dobânda la care băncile se împrumută la BNR.

„Vom vedea rate de dobânzi mai mari anul viitor. Putem să vedem ROBOR la 3 luni, principalul indicator pentru creditele acordate, undeva spre 3%, poate chiar peste. Rata dobânzii de politică monetară este așteptată să ajungă anul viitor undeva la 2,5%, poate chiar peste 2,5, spre 3%, în funcție de evoluția inflației”, a precizat Florin Andrei.

Mai multe articole despre:
avertisment economist rate robor