MENIU

Avertisment dur: ce boli fără leac poate provoca copiilor banalul crenvurşt

În ciuda faptului că pare inofensiv să mănânci un sandvici cu mezeluri, studii realizate de cercetătorii americani au ajuns la o concluzie îngrijorătoare: copiii care consumă frecvent crenvurşti prezintă un risc sporit de leucemie.

Mai mult, unele studii arată că şi femeile care mănâncă frecvent hamburgeri sunt în pericol de a dezvolta limfom. Indiferent dacă sunt preparaţi din carne de pui sau de porc, crenvurştii ne pun tuturor sănătatea în pericol, dar, în cazul copiilor şi tinerilor, chiar şi viaţa. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii de Sud din Los Angeles au concluzionat că tinerii care au mâncat mai mult de trei crenvurşti pe săptămână sunt de aproape 10 ori mai predispuşi la leucemie decât cei care nu au consumat deloc.

Specialiştii americani susţin că şi în cazul femeilor însărcinate care au mâncat crenvurşti de mai multe ori pe săptămână, nou-născuţii prezentau un risc dublu de a face tumori pe creier. De altfel, nu doar crenvurştii, ci toate tipurile de mezeluri dăunează sănătăţii pentru că majoritatea ingredientelor folosite pentru prepararea lor sunt resturi animale. Pericolul este sporit de amestecarea acestora cu apă şi conservanți extrem de nocivi pentru organism, scrie Ziarul Ring.

Folosit pentru menţinerea culorii crenvurştilor, nitritul de sodiu (E 250) are potenţial cancerigen. În timpul procesului de gătire, nitriţii prezenţi în produsele din carne procesată se transformă într-un compus cancerigen, o reacţie care se întâmplă, de fapt, şi în stomacul nostru, de aici venind riscul de a face diferite tipuri de cancer (bucal, esofagian, de stomac şi de creier).

Dr. James R. Cerhan, profesor asistent la Universitatea din Iowa, recomandă reducerea cărnii roşii şi a grăsimii în alimentaţie şi ne recomandă să consumăm cât mai multe vegetale. În opinia sa, abuzul de carne roşie este legat de apariţia cancerului glandelor limfatice. Dr. Cerhan a realizat un studiu pe 35.000 de femei din Iowa şi a descoperit că acelea care aveau un consum de carne roşie de peste o treime din totalul alimentelor au prezentat un risc aproape dublu de limfom faţă de cele cu un consum mai mic de o treime. Astfel, a mânca hamburgeri mai mult de patru ori pe săptămână înseamnă mai mult decât dublarea riscului de limfom non-Hodkin la femei. Mai mult, femeile ar putea să reducă riscul de limfom cu 36% printr-o dietă care să cuprindă fructe de trei ori (sau chiar mai mult) pe zi.