MENIU

Avertisment de la Bruxelles: România trebuie să respecte anumite CONDIȚII pentru desființarea Secției Speciale

Avertisment de la Bruxelles! Comisia Europeană anunță CONDIȚIILE pentru desființarea Secției Speciale

Avertisment pentru România de la Bruxelles! Desființarea Secției Speciale este urmărită de la vârful Comisiei Europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene cu atribuţii privind statul de drept, Vera Jourova, a transmis că legea privind desfiinţarea Secţiei speciale trebuie să răspundă îngrijorărilor principale ale MCV, Comisiei de la Veneţia şi CJUE. Înaltul oficial al Comisiei a amintit că aceste aspecte au fost discutate în întâlnirea avută cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a prezentat deja proiectul desființării SIIJ.

Jourova a răspuns pe Twitter unei întrebări legate de SIIJ și decizia CJUE  prin care judecătorii naționali nu sunt obligați să aplice deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului Uniunii Europene.

În raportul de anul trecut, Comisia de la Veneţia saluta în raportul din 2021 „intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate precum DNA și DIICOT”, scrie G4Media.ro.

Coaliţia PSD-PNL-UDMR vrea să desfiinţeze Secţia specială, dar dosarele de corupţie ale magistraţilor să nu se întoarcă la DNA, ci să fie instrumentate de procurori de la Parchetul general şi Parchetele Curţilor de apel, selectaţi de CSM.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat desființarea SIIJ, proiect deja aprobat de Guvern la începutul acestei săptămâni. Au urmat și reacțiile. DNA reclamă că dosarele nu vor reveni la DNA, iar CSM acuză instituția de „mentalotate retrogradă”.

Potrivit proiectului propus de coaliția guvernamentală, competențele SIIJ vor fi preluate de parchetele obișnuite, aceste cauze urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați. Cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții, transmise în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.