MENIU

Zona de pe Glob unde va fi atât de FIERBINTE, încât va deveni "de nelocuit". Nu e Africa!

Căldura umedă extremă provocată de modificările climatice riscă să transforme o parte a Asiei de Sud - unde trăieşte o cincime din populaţia Terrei - într-o zonă 'de nelocuit' până la sfârşitul acestui secol, dacă omenirea nu va depune eforturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, informează AFP. 

'Creşterea temperaturilor şi a umidităţii în timpul verii ar putea atinge niveluri care depăşesc capacitatea organismului uman de a supravieţui fără a-şi lua măsuri de protecţie', au anunţat cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

'Aceste valuri de căldură mortale ar putea chiar să se producă peste doar câteva decenii în regiuni din India, Pakistan şi Bangladesh, inclusiv în bazinele fertile ale Indului şi Gangelui, importante regiuni de producţie agricolă', au prevenit aceiaşi oameni de ştiinţă.

În 2015, valul de căldură care a ocupat locul al cincilea în topul celor mai mortale fenomene de acest tip din istoria omenirii a afectat o mare parte din India şi Pakistan şi a făcut aproximativ 3.500 de morţi.

Numeroase studii din Asia de Sud au evidenţiat o legătură între modificările climatice şi frecvenţa caniculelor şi impactul lor asupra sănătăţii umane, scrie Capital.ro

Dar, aşa cum au explicat cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles, în trecut nu au fost făcute previziuni referitoare la valurile de 'căldură umedă' sufocantă şi efectele acestora asupra capacităţii de adaptare a organismului uman.

Cele mai periculoase efecte

Studii recente arată că cele mai periculoase efecte ale căldurii rezultă dintr-o combinaţie de temperatură şi un anumit nivel de umiditate.

Fenomenul este măsurat cu un indice compozit de temperatură ce integrează efectele căldurii, umidităţii şi radiaţiei solare.

Indicele arată capacitatea de evaporare a transpiraţiei, mecanism ce permite corpului uman să îşi menţină o temperatură normală.

Atunci când indicele de temperatură atinge 35 de grade Celsius, evaporarea transpiraţiei este foarte limitată, iar în aceste condiţii supravieţuirea devine dificilă.

Or, acest nivel critic de temperatură va fi atins în timpul verii în cea mai mare parte din Asia de Sud până la sfârşitul secolului, dacă nu vor fi reduse emisiile de dioxid de carbon (CO2).

Mai multe articole despre:
Asia canicula încălzire globală