MENIU

Avarie majoră la RADET. Peste 100 de blocuri, fără căldură și apă caldă în cartierul Militari

Peste 100 de blocuri din cartierul Militari au rămas, încă din cursul nopții, fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii produse la o conductă de mari dimensiuni a RADET-ului. În timp ce reprezentanții ELCEN susțin că furnizează agentul termic la parametri optimi și că RADET este răspunzătoare de distribuția energiei termice către consumatorii din București, cea din urmă se scuză punctând faptul că "ceea ce se întâmplă acum se datorează neinvestirii în sistemul de rețele al Municipiului București" și promite schimbări fizibile în 2021, când o să se vadă primele 'înnoiri' la rețeaua de conducte "în zonele vitale", potrivit menționărilor făcute de directorul RADET, Valentin Vitalariu, la Realitatea TV.

"A apărut o avarie a RADET în cursul dimineții, în zona Militari. Sunt afectate 110 blocuri", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului București, Alexandru Ichim, într-o conferință de presă, precizând că se intervine pentru remedierea acesteia, informează Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Capitalei, astfel de avarii sunt cauzate de rețeaua veche.

"Este o rețea care este veche și din cauza aceasta apar aceste situații neprevăzute. În cursul zilei de azi (n.r. vineri) va fi remediată avaria, a apărut în cursul dimineții", a mai spus Alexandru Ichim.


În schimb, ELCEN susține că furnizează agentul termic la parametri optimi și precizează că RADET este răspunzătoare de distribuția energiei termice către consumatorii din București.

”În urma informațiilor apărute recent în presă privind asigurarea agentului termic în unele zone din Capitală, ELCEN dorește să facă următoarele precizări: — din după-amiaza zilei de 5 ianuarie a.c., ELCEN furnizează agentul termic la parametri optimi conform solicitărilor RADET. Astfel, potrivit datelor din această dimineață, furnizate de Dispeceratul ELCEN, vă informăm după cum urmează: temperatura solicitată de RADET este de 90 grade C pentru CTE Grozăvești, respectiv CTE Progresu; temperatura furnizată de ELCEN pentru CTE Grozăvești este de 95-96 grade C, iar pentru CTE Progresu, temperatura furnizată este de 91-92 grade C; solicitarea de temperatură a RADET pentru CTE Sud este de 93 grade C, iar ELCEN furnizează 93-94 grade C; pentru CTE VEST, RADET solicită o temperatură de 92 grade C, iar ELCEN furnizează 94 grade C”, se arată într-un comunicat al ELCEN, citat de Agerpres.

Reprezentanții ELCEN au mai precizat că au discuții comune zilnice cu cei ai RADET în cadrul comandamentului de iarnă, în vederea unei comunicări eficiente, în ceea ce privește asigurarea condițiilor optime pentru buna funcționare a sistemului.

La rândul său, RADET dă vina pe lipsa de investiții în sistemul de rețele al Municipiului București.

"Știu situația care e acolo (n.r - în Militari). Sunt trei avarii. Până la ora 24:00 noi vom încheia intervenția noastră. Singurii care sunt afectați, în clipa de față, sunt locuitorii care sunt în strada Apusului. Eu pot să știu numai de situația sistemului. Ceea ce se întâmplă acum se datorează neinvestirii în sistemul de rețele al Municipiului București. Rețelele aparțin Primăriei Municipiului București, noi suntem numai un prestator de servicii care ajută la transferul agentului termic între producător și locuitori", a declarat directorul RADET, Valentin Vitalariu, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV.
 

 

Mai mult, acesta garantează că înafară de cartierul Militari, unde 110 blocuri au fost afectate, în restul Capitalei toți locuitorii au apă caldă și căldură.

Întrebat ce buget deține RADET pentru a investi în înnoirea rețelei de conducte, acesta a răspuns că bugetul RADET-ului este "numai pe parte de reparații". 

"Bugetul Primăriei Municipiului București cuprinde așa ceva. Dar există un proiect acum și bani dedicați înlocuirii țevilor din București, 170 de milioane care sunt de la Banca Europeană. Lângă aceste 170 de milioane Primăria Municipiului București trebuie să mai pună încă 170 de milioane. Noi ne-am pregătit la nivelul RADET-ului prin înființarea unui serviciu care va fi dedicat scrierii proiectelor pentru acești bani, apoi a implementării proiectelor astfel încât, când se termină finanțarea, noi să putem să luăm absolut toți banii și să îi transformăm în rețele viabile", a explicat Valentin Vitalariu.

Întrebat când ar urma să obțină banii pentru a putea proceda la înnoirea rețelei, acesta a precizat că "este un proiect care se derulează pe patru ani" și care "o să înceapă din anul acesta pentru că partea de scriere a proiectelor va fi în acest an".

Potrivit acestuia, rețeaua de conducte are o vechime de 40 de ani, fiind garantate doar 20 de ani. Întrebat de cât timp nu s-a mai investit în ele, acesta a răspuns: "De 30-40 de ani". 

"S-au investit (n.r - bani ) pe anumite zone, dar în clipa în care, dintr-o lungime de o mie de km te apuci și refaci 200 de metri. Cred că un milliard de euro ar rezolva problema", a completat Valentin Vitalariu.

Așadar, prin 2021 o să se vadă primele 'înnoiri' la rețeaua de conducte "în zonele vitale", garantează directorul general RADET. 

Mai multe articole despre:
căldură apă caldă blocuri avarie RADET