Autostrăzile prioritare, în România, pentru următorii zece ani. Care este strategia Guvernului
Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, şi premierul Victor Ponta au prezentat, marţi, strategia autostrăzilor pentru perioada 2015-2016, care se va regasi și în varianta finală a Master Planului General de Transport. Până în 2025, în România ar urma să se construiască 725 kilometri de autostradă, 184 kilometri de autostradă fazată (proiectul Tg. Mureș - Tg. Neamț) și 1.809 km de drum expres, proiecte care ar urma să coste aproape 28,7 miliarde de euro, informează HotNews.ro.
Concret, Pitești - Sibiu va fi construită din start ca autostradă, proiectul Comarnic - Brasov are termen de la premier până în 15 februarie pentru a se semna sau nu contractul de construcție, iar autostrada Târgu Mureș - Târgu Neamț- Iasi va fi singura autostradă "fazată" - drum expres transformat apoi în autostrada - din strategia autostrăzilor începând cu 2015, potrivit HotNews.ro.
Totodată, până la demararea concretă și finalizarea proiectelor de autostradă pe Valea Oltului (Sibiu - Pitesti) și pe Valea Prahovei (Comarnic - Brasov), autoritățile de la transporturi au anuntat că au în plan o serie de măsuri pentru actualele drumuri naționale, din aceste zone.
Pitesti - Sibiu va fi realizată ca autostradă din start
Pitesti - Sibiu va fi construită, din start, ca autostradă în anii care urmează, autoritățile renunțând la ideea de a construi proiectul în mod "fazat", inițial ca drum expres cu posibilitatea ulterioară de extindere la autostradă, după cum reieșea din prima variantă, de Master Plan, prezentată, în octombrie, anul trecut.
"Am făcut analize, para-analize și, până la urmă, am renunțat la ideea de a face autostradă fazata. Am constatat că avem bani să facem Sibiu-Pitești, direct autostradă", a declarat Rus, în cadrul unei conferințe la care a participat premierul Victor Ponta, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și ministrul Finanțelor Darius Valcov.
Comarnic - Brasov, termen până pe 15 februarie pentru a lua o decizie
Privind proiectul Comarnic-Brașov, prim-ministrul a anunțat că o decizie, în acest sens, trebuie luată până în 15 februarie.
"Până pe 15 februarie, trebuie să spunem companiilor, care au câștigat, prima fază a procedurii 'semnăm' sau 'nu semnăm', pentru că nu mai putem să stăm. Dacă nu există un acord, nu are rost să pornim. Contractul nu se termină în trei ani, e vorba de obligații pe 30 de ani ale statului, ori, dacă cineva zice că nu e bine și oprește când vine la guvernare, nu are rost să-l mai pornim, că pățim ca și cu autostrada Transilvania. Dacă toată lumea este de acord, îl facem. Este o chestiune de responsabilitate și, din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul", a spus Ponta, anunțând că, pe site-ul Ministerului Transporturilor, vor fi prezentate, în cel mai scurt timp, toate datele publice privind stadiul negocierilor, precum și care sunt obligațiile constructorului și cele ale statului.
Mai multe pe HotNews.ro.