Autostrada Pitești-Sibiu începe cu stângul procesul de consultare
Compania de Drumuri a publicat pe site-ul propriu variantele de traseu pentru Autostrada Pitești-Sibiu, însă organizațiile din societatea civilă atrag atenția că lipsesc date esențiale pentru orice analiză și că unul dintre trasee pare să fie deja ales ca și câștigător.
Informațiile publicate recent de Compania de Autostrăzi (CNADNR) pe site-ul său referitoare la posibilele trasee ale autostrăzii Pitești-Sibiu nu conțin elemente esențiale precum studiile geologice și geotehnice, analizele cost-beneficiu și lasă impresia că unul din trasee este deja predeterminat drept câștigător, susține Asociația Pro Infrastructura (API).
Asociația cere autorităților transparența totală. Demersul vine după ce premierul Dacian Ciolos a anunțat că autostrada Pitești-Sibiu este prioritatea "zero", iar directorul de la Autostrăzi tocmai a anunțat public, luni, că vrea să transparetizeze Compania, scrie Hotnews.ro.
"Am studiat documentația publicată de CNADNR privind autostrada Sibiu-Pitești și alternativele de traseu. Din păcate, esențialul lipsește, adică însăși analiza consultantului asupra acestor variante: studiul geologic, analiza de mediu, analiza cost-beneficiu, deci până acum demersul este unul mai mult de imagine", notează Asociația Pro Infrastructura.
"Avem semnale că ambele contracte (și autostrada Sibiu-Făgăraș) nu decurg corespunzător, ceea ce ar fi foarte grav pentru că de pregătirea corectă în această fază depinde succesul acestor proiecte", susține Asociația pe contul său de Facebook.
În urmă cu două săptămâni, CNADNR a publicat pe site variantele de traseu studiate și rapoartele de progres din cadrul revizuirii Studiului de Fezabilitate.
"Din păcate, informațiile publicate sunt incomplete, lipsind tocmai informația esențială, respectiv analiza efectuată de prestator asupra acestor variante de traseu. Printre altele, lipsesc informațiile privind studiul geologic și geotehnic, precum și analizele cost-beneficiu. În lipsa publicării acestor analize și informații amănunțite, demersul de până acum rămâne unul doar de imagine", se arată în solicitarea Asociației Pro Infrastructura citată de Hotnews.
Asociația pentru Infrastructură spune că există un traseu deja predeterminat drept câștigător, ceea ce ar reprezenta o viciere profundă a procesului de analiză.