MENIU

Unde vor găsi românii cei mai ieftini carburanţi? Autorităţile vor monitoriza prețurile

Autorităţile vor monitoriza prețurile combustibililor distribuiți în România, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a alege carburanții cu cel mai bun raport calitate-preț, potrivit unui comunicat de presă recent al Guvernului.

Prețurile combustibililor din România vor fi monitorizate printr-un sistem special creat în acest sens. De curând, Guvernul a anunțat aprobarea unui Memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi.

Sistemul de monitorizare a prețurilor carburanților va fi asemănător Monitorului prețurilor în domeniul de retail alimentar, sistem care este funcțional de mai multă vreme și permite compararea prețurilor unor produse alimentare.

Potrivit comunicatului de presă al Executivului, acest sistem de monitorizare a prețurilor carburanților „va conduce la transparentizarea pieței pentru consumatori”, iar creșterea transparenței “ar putea accentua gradul de concurență pe piața comercializării cu amănuntul de carburanți auto, cu implicații benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc”.

Pentru a se putea aplica acest sistem de monitorizare al carburanților, Legea concurenței nr. 21/1996 va trebui modificată, astfel încât aceasta să permită Consiliului Concurenței solicitarea de date și informații companiilor petroliere care activează pe piața din România și monitorizarea activă a prețurilor practicate de acestea.