MENIU

Autorităţile, nepăsătoare la pericolul pe care-l reprezintă ambrozia

Ambrozia a devenit o problemă serioasă pentru mii de români. Nu este zi în care oamenii să nu se prezinte la medicul alergolog, din cauza polenului otrăvitor. În timp ce pacienții scot bani din buzunar pentru tratamente costisitoare, statul pare să ocrotească planta. Deși legea privind combaterea ambroziei este în vigoare, implementarea ei a fost amânată până în 2019.

Chiar dacă la prima vedere pare total inofensivă, ambrozia a devenit, în ultimii ani . cea mai alergenică plantă din România. Culmea este că tocmai instituţi care ar trebui să aibă mai multă grijă pentru sănătatea au în preajmă adevărate plantaţii de ambrozie. 

Un astfel de loc se află la doar câţiva metri de spitalul universitar din Capital. Autoritățile au declarat război acesti plante, printr-o lege care a rămas doar pe hârtie. În practică, nu s-a întâmplat nimic, amenzile pentru cei care nu curăţă ambrozia se vor aplica abia de anul viitor.

Până atunci s-a amânat implementarea legii, cu toate că actul normativ există tocmai din luna martie. Timp în care, românii ajung pe capete la medic.

"În fiecare zi, văd cel puțin câte un pacient cu simptome, fie cu rinită alergică, conjunctivită alergică sau chiar astm indus de această buruiană, al cărei polen este extrem de alergizant," a declarat Brândușa Petruțescu, medic alergolog, pentru Realitatea TV .

O singură plantă eliberează milioane de grăuncioare de polen otrăvitor care se răspândesc în aer și cresc riscul dezvoltării de boli alergenice. Primele simptome care trebuie să ne dea de gândit sunt mâncărimea, strănutul, nas care curge sau înfundat, ochi iritaţi. Din păcate, tratamentul este şi costisitor, şi de lungă durată: se face aproximativ 6 luni pe an, 3 ani consecutiv, se începe cu 3-4 luni înainte de debutul sezonului de polenizare şi poate costa până la 12 mii de lei. În alte ţări, tratamentul contra alergiei la ambrozie este fie compensat sau chiar gratuit.

În Europa, ambrozia afectează aproximativ 33 milioane de oameni. În România, numărul celor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii trei ani, potrivit Societății Române de Alergologie

Mai multe articole despre:
ambrozia