MENIU

Autoritățile constănțene, în alertă: Alte păsări moarte descoperite după lebăda cu gripă aviară

Patru păsări moarte au fost găsite, luni, în acvatoriul Portului Constanţa, în acelaşi loc în care săptămâna trecută a fost descoperit trupul unei lebede despre care s-a confirmat ulterior că avea gripă aviară, probe fiind trimise pentru analiză Laboratorului Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean din Constanţa, specialiştii urmând să afle care a fost cauza morţii.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că în 28 noiembrie, în acelaşi loc în care a fost descoperită lebăda moartă săptămâna trecută, au fost găsite alte patru păsări moarte, şi anume o lebădă, o raţă, o lişiţă şi un pescăruş, scrie News.ro.

Probe recoltate de la aceste păsări au fost transmise către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean din Constanţa, specialiştii urmând să stabilească ce a cauzat moartea acestora.

În 22 noiembrie, inspectori din cadrul DSVSA Constanţa au fost anunţaţi că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanţa.

“A fost găsit un singur cadavru de lebădă care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţean (LSVSAJ) din Constanţa pentru efectuarea analizelor în regim de urgenţă. De asemenea, a fost inspectat întreg acvatoriul portului Constanţa, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanţa, în data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiză  cu rezultat pozitiv pentru influenţa aviară, prin identificarea genomului virusului”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea animală din Bucureşti pentru a se confirma prezenţa virusului, iar în urma emiterii buletinului de analiză al IDSA a fost confirmată prezenţa virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de măsuri şi legislaţiei sanitare veterinare în vigoare au fost stabilite două zone de restricţii sanitare veterinare, în jurul locului unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecţie cu o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, care include zona de protecţie în jurul locaţiei respective.

Astfel, în judeţul Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodată, la nivelul zonelor de restricţie sanitar-veterinară au fost impuse mai multe măsuri, printre care recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si sălbatice, precum şi vizite oficiale în toate aceste exploataţii în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.

Alte măsuri luate prevăd că toate păsările sunt plasate şi ţinute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice, că se interzice mişcarea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea DSVSA Constanţa, dar şi accesul la luciu de apă al raţelor şi gâştelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct şi indirect cu păsările sălbatice vii.

De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafaţă, provenită din lacuri sau bălţi, este obligatorie informarea medicilor veterinari de către proprietari la apariţia primelor semne de boală sau mortalitate în rândul păsărilor pentru ca specialiştii să efectueze examenul de laborator. Totodată, trebuie dezinfectate echipamente şi vehiculele utilizate pentru transportul păsărilor sau al altor materii posibile purtătoare de virus.

 

Mai multe articole despre:
gripă aviară Constanţa ANSVSA lebădă