Autocar răsturnat la Braşov. Detaliul cutremurător dezvăluit de anchetă
Autocarul care s-a răsturnat în judeţul Braşov, accident soldat cu patru morţi şi 26 de răniţi, are înscrise în certificatul de înmatriculare 25 de locuri, însă în interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
"Din primele verificări s-a constatat că în interiorul autocarului sunt montate 29 de scaune, deşi autovehiculul avea înscris în certificatul de înmatriculare 25 de locuri", informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Şi Registrul Auto Român a anunţat că autocarul implicat în accidentul din județul Brașov era omologat pentru 25 de locuri.
"Din punctul de vedere al RAR, autobuzul avea prevăzut în cartea de identificare că este autorizat pentru 25 de locuri. Această mașină avea inspecția tehnică valabilă și fost făcută în luna aprilie a acestui an", a declarat Roxana Nica, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român.
Ministerul Sănătății și cel de Interne au făcut raportări diferite după accident, anunțând că în autocar se aflau 31 de oameni (Ministerul Sănătății), respectiv 28 (Ministerul de Interne). La trei ore după accident, cele două ministere au anunțat același număr de persoane care se aflau în autocar, și anume 30, dintre care trei adulți, scrie Mediafax.
Patru victime au murit pe loc, iar alți 26 de răniți au fost transportați la patru spitale din judeţul Brașov. 12 victime au fost internate la Spitalul de Pediatrie din Brașov, cinci la Spitalul Județean Brașov, cinci la Spitalul Militar Brașov și patru la Spitalul Sf. Constantin.
Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a precizat că autocarul răsturnat în judeţul Braşov era închiriat de către oficialii Palatului Copiilor din Iaşi de la firma Maxibus Trans şi că s-au dispus controale atât la sediul firmei de transport cât şi la Palatul Copiilor.
“La Iaşi, poliţiştii şi inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au plecat la firma Maxibus Trans, firma de la care cei de la Palatul Copiilor au închiriat autocarul pentru a merge la Arad, acolo unde participau la un concurs. De asemenea, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, împărţiţi în două echipe, investighează accidentele de muncă atât de la firma de transport, cât şi de la Palatul Copiilor. Vorbesc de accidente de muncă pentru că cei doi şoferi morţi de la firma de transport se aflau în timpul programului. Echipa de la ITM, care a mers la Palatul Copiilor, a reuşit la acest moment să clarifice situaţia exactă a persoanelor plecate cu această cursă. Este vorba despre 31 de copii şi doi adulţi”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul accidentului rutier din Braşov.