MENIU

Austriecii nu se lasă! Ministrul de Interne, răspuns pentru Olaf Scholz, care vrea România în Schengen: „Poziția Austriei nu s-a schimbat”

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei. Foto: Profimedia

Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a dat un răspuns fără echivoc după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, în timpul vizitei sale la București, că va face presiuni asupra scepticilor pentru a obține aprobarea aderării României la Spațiul Schengen în acest an.

”Poziția Austriei nu s-a schimbat deloc. Libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor exterioare.

Este o contradicție la cancelarul german: dorește eliminarea controalelor la frontieră dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner pentru ziarul austriac Kurier.

Jurnaliștii austrieci susțin că Olaf Scholz ar avea un interes economic în spatele eforturilor sale de a aduce România în Spațiul Schengen. Începând din timpul războiului din Ucraina, România a devenit o țară importantă pentru exportul de cereale ucrainene și livrarea de arme către armata ucraineană.

În plus, concernul Rheinmetall, specializat în tehnologie militară, intenționează să deschidă un centru de mentenanță și logistică în România începând cu luna aprilie. În timpul întâlnirii sale cu președintele Klaus Iohannis de la Cotroceni, cancelarul german a declarat că România a îndeplinit toate condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Mai multe articole despre:
austria schengen olaf scholz romania in schengen