MENIU

Austria, prima reacție în fața valului de refugiați venit din Ungaria

<p>Migranții au intrat &icirc;n Austria</p>
<p>Migranții au intrat &icirc;n Austria</p>

Șeful diplomației austriece Sebastian Kurz a făcut apel sâmbătă la Uniunea Europeană "să deschidă ochii", spunând că transportul cu autobuzul a mii de imigranți de către Ungaria până la frontiera cu Austria arată că "Europa este un bazar în acest moment", relatează AFP.

Austria și Germania au acceptat să permită intrarea miilor de migranți pe care Ungaria a anunțat că îi va transporta la frontieră în următoarele ore, a declarat sâmbătă cancelarul austriac Werner Faymann.

Peste 4.000 de refugiați au ajuns la granița cu Austria, găsind în fine un refugiu mai stabil, după odiseea în Budapesta.

"Deși, slavă Domnului, această problemă a putut fi rezolvată într-un mod umanitar ieri seară (n.r. — vineri), trebuie să deschidem ochii pentru a vedea că Europa este un bazar în acest moment", a declarat ministrul Sebastian Kurz la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

"Sper că aceasta îi va trezi" pe liderii europeni, deoarece "nu se poate continua astfel", a adăugat el.

Austria se pregătește să primească mii de imigranți blocați în Ungaria, care a decis vineri seară să-i transporte cu circa 100 de autobuze spre punctele de frontieră austriece, pentru a pune capăt unei situații devenite de neconceput, în special în jurul gării Keleti din Budapesta.

Primele autobuze cu refugiaţi plecaţi din Ungaria au ajuns la graniţa cu Austria

O parte dintre acești imigranți urmează a-și continua drumul spre Germania, care a anunțat că nu îi va trimite pe refugiații sirieni înapoi în țara în care au intrat în UE, așa cum prevede Acordul Dublin, potrivit Agerpres.

Kurz a avut o întrevedere la Luxemburg cu omologul său din Macedonia, țară pe unde trec imigranții care vin din Grecia și care încearcă să ajungă în nordul Europei. "El a spus că în fiecare zi mii (de persoane) vin din Grecia în Macedonia pentru a continua spre Austria, Germania sau Suedia", a declarat ministrul austriac, vorbind despre 'o creștere masivă' a numărului de imigranți care pornesc în acest 'periplu'.

"Cei care cred că este suficient să aștepți pentru ca problema să se rezolve se înșală. Cei care cred că iarna va regla problema pentru că se va reduce numărul (de imigranți) au probabil dreptate în ceea ce privește ruta mediteraneeană spre Italia, dar nu în ceea ce privește ruta Balcanilor de Vest", a atras atenția Kurz.

Între 2.500 și 3.000 de imigranți au ajuns în Austria din Ungaria

Între 2.500 și 3.000 de imigranți au ajuns în ultimele ore în Austria, venind din Ungaria, a anunțat sâmbătă dimineață poliția austriacă, la o zi după decizia Budapestei de a-i transporta cu autobuze la granița comună, relatează France Presse.

"Mă aflu la frontiera cu Ungaria și privesc. Fluxul (de persoane) continuă", a declarat, pentru agenția de presă austriacă, Hans Peter Doskozil, șeful poliției din landul Burgenland (estul Austriei).

"Așteptăm 17 sau 18 autobuze cu etaj pentru a-i duce la Viena și poate și în Germania", a adăugat el.

Circa 400 de imigranți, care au fost găzduiți într-o sală de concerte amenajată ca centru de primire la Nickelsdorf, la frontieră, s-au urcat într-un prim tren care a plecat în zori spre Vest, a indicat responsabilul citat.

Un al doilea tren urmează să plece în curând, a adăugat el. "Al doilea grup de 400 de persoane este în drum (spre gară). Ploaia a fost destul de puternică, acum e burniță, oamenii sunt uzi", a spus el.

Imigranții trebuie să parcurgă pe jos traseul de circa 5 km ce duce de la postul de frontieră Nickelsdorf până la gara cu același nume, pentru a se urca în trenurile puse la dispoziție de autoritățile austriece.

"Cea mai mare problemă a noastră este că ungurii — după ce au vorbit cu Budapesta — refuză să permită ca autobuzele noastre să intre pe teritoriul lor și să-i ia pe refugiați", a declarat anterior Doskozil, potrivit Reuters.

"Le-am propus să-i aducă pe refugiați direct la trenuri sau la adăpost (în partea austriacă), dar ei opresc autobuzele în partea ungară și toți trebuie să coboare în ploaie", a adăugat el.

Ungaria, copleșită de afluxul de imigranți, a anunțat vineri seară că pune la dispoziție o sută de autobuze pentru a transporta mii de refugiați în Austria, care a acceptat, împreună cu Germania, să îi primească.

Autobuzele au luat imigranți masați în principala gară din capitala ungară, precum și pe cei circa 1.200 de imigranți care au pornit pe jos spre Austria.

Mai multe articole despre:
Austria Ungaria refugiaţi criza refugiatilor