MENIU

Austria acordă cetățenia urmașilor celor persecutați de naziști

Copiii, nepoții și strănepoții evreilor și victimelor nazismului care au fost nevoiți să fugă din Austria din cauza persecuțiilor regimului hitlerist vor putea cere cetățenia austriacă. Până acum doar supraviețuitorii Holocaustului puteau cere cetățenie austriacă.

Descendenții victimelor nazismului care au părăsit Austria din cauza persecuțiilor celui de-al III-lea Reich vor putea în curând să obțină cetățenia austriacă, potrivit unei legi adoptate de deputați în această săptămână, relatează AFP, citată de agerpres.ro.

Noua lege se va aplica urmașilor victimelor care au fugit din Austria și care au avut, în epocă, cetățenia austriacă sau pe cea a unei foste țări din imperiul austro-ungar de până în 1918, din Croația până în Cehia. 

Viena le va oferi un pașaport fără ca solicitanții să aibă nevoie de rezidență în Austria sau să renunțe la cetățenia de origine, creând astfel un regim special căci legea austriacă nu permite dubla cetățenie decât în cazuri foarte stricte. 

În cadrul dezbaterilor pregătitoare noii legi, responsabilii austrieci au indicat faptul că au primit deja solicitări din partea urmașilor victimelor de la a doua sau a treia generație, în special britanici, care doreau să primească cetățenia unei alte țări din Uniunea Europeană în persepectiva Brexitului.

Proiectul de reformă inițiat de guvernul de coaliție dreapta-extrema dreaptă a lui Sebastian Kurz a fost votat de deputații austrieci cu o largă majoritate. 

Președintele comunității evreiești din Viena, Oskar Deutsch, a salutat „o decizie care plasează Austria la înălțimea responsabilităților istorice” în crimele din cel de-al Doilea Război Mondial.

Și Germania a luat o astfel de măsură, la sfârșitul lunii august.

Astfel că descendenţii celor persecutaţi de nazişti pot solicita cetăţenia germană conform unei proceduri rapide, potrivit DPA, citată de agerpres.ro.

Noua măsură a intrat în vigoare după ce ministrul german de interne Horst Seehofer, a semnat un decret, fără a fi necesar un vot din partea Parlamentului.

Mai multe articole despre:
Austria nazism cetăţenie victime Reich urmaşi hitlerism