MENIU

Augustin Zegrean: Nu cred că există proceduri pentru demiterea lui Kovesi. Unde va fi tranșată o revocare a șefei Parchetului European

Augustin Zegrean, fost președinte CCR Foto: INQUAM/Ovidiu Micsik

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean susține că Laura-Codruța Kovesi nu poate fi revocată de la șefia Parchetului European, pentru că nu ar exista proceduri de demitere în acest caz, în acest moment, la nivel european. În același timp, fostul președinte CCR crede că lipsa gradului profesional în cazul fostei șefe DNA reprezintă o vulnerabilitate și este posibil ca acest caz să fie tranșat la Curtea Europeană pentru Justiție. Declarațiile au fost făcute vineri seară, în exclusivitate, la „Controversat”, cu Ionela Arcanu.

„Când a candidat, Laura Codruța Kovesi avea acel grad înalt de Parchet General. După cererea ei (de obținere a gradului profesional - n.red.), CSM a refuzat-o, apoi a atacat decizia la Curtea de Apel București. Acum, Curtea Supremă a zis nu. Asta înseamnă că, dacă mâine ar vrea să candideze , nu ar putea. Acum are grad profesional la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu”, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

Întrebat dacă și cine o poate revoca pe Laura-Codruța Kovesi de la șefia Parchetului European, fostul judecător CCR a spus că nu crede că instituțiile europene au procedură pentru această acțiune.

Augustin Zegrean este de părere că aceasta poate fi revocată de „cine a pus-o. Cine a numit-o. Nu cred că au procedură pentru așa ceva, pentru că nimeni nu se așteaptă să candideze cineva deși nu indeplinește condițiile. Este o situație absolut nouă. Nu cred că au proceduri pentru demitere”.

„Este o vulnerabilitate. Poate cei de la Comisia Europeană, de la Curtea Europeană pentru Justiție (CJUE). Probabil că la Curtea Europeană de Justiție, că acolo se va ajunge”, a adăugat Augustin Zegrean.

Fostul judecător CCR a arătat și cum s-a modificat legislația în România de la momentul în care Kovesi a candidat și a câștigat șefia Parchetului European, în 2019.

„Legea spunea că atâta vreme cât sunt pe post, au calitatea necesară de a fi acolo. După aceea s-a modificat legislația.

La momentul când pleacă, pierde această calitate.

Astăzi, la DIICOT, DNA sau Parchetul General, în momentul în care pleacă, dacă l-a obținut în momentul numirii, îl pierde”, a concluzionat Augustin Zegrean, vineri seară, la „Controversat”, cu Ionela Arcanu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 11 noiembrie, recursul CSM și a constatat că Laura Codruța Kovesi nu deține gradul profesional de Parchet de pe lângă ÎCCJ. Kovesi revine astfel la gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal. ÎCCJ a decis să respingă, definitiv, acțiunea intentată de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care nu i-a acordat gradul profesional de Parchet General.  În noiembrie 2018, Kovesi a cerut CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător Parchetului General, însă solicitarea i-a fost respinsă, astfel că fosta șefă DNA a dat în judecată CSM, în aprilie 2019. În prima instanţă, Kovesi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, însă CSM a făcut recurs, admis de Instanţa Supremă.