Au scos la licitaţie geanta cu care Neil Armstrong s-a întors de pe Lună. Ce ascunde înăuntru
Geanta îndelung dată uitării utilizată de astronautul american Neil Armstrong pentru a aduce pe Pămând primele mostre de roci lunare ar putea fi vândută săptămâna viitoare la un preţ începând de la 4 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii ce va avea loc la New York City, informează Reuters.
Geanta lui Armstrong va fi licitată la casa internaţională de artă Sotheby's alături de alte obiecte care au legătură cu explorarea spaţiului, precum planul de zbor al misiunii Apollo 13 notat de echipaj, un costum spaţial purtat de astronautul american Gus Grissom şi fotografii lunare realizate de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA (NASA), conform Agerpres.
Licitaţia va avea loc la 20 iulie, cu ocazia celei de-a 48-a aniversări a primei aselenizări, iar organizatorii speră ca evenimentul să atragă o mare mulţime de participanţi.
"(Spaţiul) este unul dintre puţinele subiecte care cred că nu au un specific cultural. Nu contează ce religie ai, de unde vii, ce limbă vorbeşti. Cu toţii avem în comun experienţa de a ne uita în sus la cer şi de a ne întreba ce se întâmplă printre stele", a declarat Cassandra Hatton, vicepreşedinte şi specialist-şef la Sotheby's.
Despre soarta genţii, care măsoară 30 centimetri lungime şi 21 centimetri lăţime şi poartă o etichetă pe care scrie "Returnare Mostră Lunară", nu s-a mai ştiut nimic timp de decenii după ce Armstrong şi echipajul său de pe Apollo 11 s-au întors pe Pământ, în iulie 1969. Ani la rândul, obiectul a stat într-o cutie neidentificată la Centrul Spaţial Johnson din Houston, după cum a explicat Hatton.
Într-un final ea a ieşit la iveală în garajul directorului unui muzeu din Kansas, Max Ary, care a fost condamnat pentru furt în 2014.
Geanta a fost confiscată de autorităţi care au scos-o la licitaţie de trei ori, însă obiectul nu a atras interesul decât abia în 2015 când a fost cumpărată cu 995 de dolari de o avocată din zona Chicago, Nancy Lee Carlson. Aceasta a trimis geanta la NASA pentru autentificare, iar când testele au demonstrat că aceasta a fost utilizată de Armstrong şi încă mai conţinea particule de praf lunar, Agenţia spaţială s-a decis să o păstreze.
Carlson a reuşit însă să recupereze geanta în instanţă de la NASA, iar atenţia creată de demersul său legal a stârnit mult interes din partea unor potenţiali cumpărători, conform Sotheby's. Acest lucru a făcut-o pe Carlson să se decidă să o scoată la licitaţie.