MENIU

Au găsit un bolovan pe malul mării. În scurt timp au aflat că s-au îmbogățit

Probabil toți am visat în copilărie să găsim o comoară — să dăm întâmplător de o peșteră plină cu pietre prețioase, să descoperim o oală cu galbeni îngropată în grădină sau să găsim în cufărul bunicii o hartă cu traseul spre comorile piraților — exact ca în poveștile citite.

Soților Harry și Angelle Williams din regiunea engleză Lancashire le-a surâs norocul: ei au găsit o comoară în adevăratul sens al cuvântului. Iată cum s-a întâmplat.

Harry și Angelle au decis să-și petreacă weekend-ul pe țărmul Mării Irlandeze, care se află la doar câțiva kilometri de casa lor. Evident că vremea din aprilie nu le-a permis să se scalde, de aceea soții pur și simplu s-au plimbat pe plajă, savurând sunetul valurilor ce se revărsau pe mal…

Atmosfera lor romantică nu a durat mult, întrucât vântul le-a adus un miros de pește stricat. Soții erau foarte uimiți, deoarece plaja era curată și nu se vedea nimic care ar fi putut cauza duhoarea respectivă. Deodată atenția lui Harry a fost atrasă de ceva ce semăna cu o piatră obișnuită. S-a adeverit că anume aceasta era sursa mirosului neplăcut.

Harry și Angelle și-au dat seama că în fața lor se afla o prețioasă ambră – un produs format în sistemul digestiv al balenelor, care, oricât de straniu ar suna, este folosit în parfumeria de elită.

Această substanță vâscoasă se produce în intestinul masculilor de cașalot. Valurile aruncă frecvent astfel de ”bolovani” la mal, pentru că acest produs este un pic mai ușor decât apa.

În ciuda provenienței sale compromițătoare și mirosului său îngrozitor, ambra este foarte apreciată de parfumieri, deoarece după spălare și uscare, substanța își schimbă mirosul, care devine plăcut. Ambra se folosește ca fixator de arome, deoarece ea nu permite evaporarea rapidă a parfumurilor cu formule complexe.

Ambra era foarte scumpă și înainte. Dar, odată cu interzicerea vânării balenelor, ea a devenit prețioasă ca aurul, pentru că acum poate fi găsită doar plutind pe mare sau aruncată la mal.

Ghemul găsit de soții Williams cântărea un pic mai mult de 1.5 kilograme și a fost apreciat la 50.000 de lire sterline, adică mai mult de 71.000 de dolari!

sursa

Mai multe articole despre:
ambra