MENIU

Mii de locuitori disperaţi, după ce au fost avertizaţi că apa de la robinet îî poate îmbolnăvi

Un sat din Galaţi, cu două mii de locuitori, nu are apă potabilă de doi ani. Localnicii din Odaia Manolache nu pot bea apă de la robinet, după ce Primăria comunei le-a comunicat că îi poate îmbolnăvi. Nici apa din cele mai multe fântâni nu este potabilă. În ea s-au descoperit concentraţii mari de hidrogen sulfurat, nitraţi sau nitriţi.

Gălăţenii din Odaia Manolache nu au apă potabilă la robinete de doi ani. În 2015 ei au fost informaţi de Primăria comunei Vânători că în urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică apa îi poate îmbolnăvi. Localnicii sunt nevoiţi să se aprovizioneze cu apă îmbuteliată de la magazine şi spun că nici în gospodărie nu poate fi folosită apa din sistemul centralizat sau din fântâni.

"Calitatea apei este necorespunzătoare, are şi nitriţi şi nitraţi şi hidrogen sulfurat şi fier şi mangan, deci nici aspectul, nici gustul, nici mirosul nu corespund legislaţiei sanitare şi s-a trimis negaţie către Primăria Vânători că apa este interzisă pentru consumul uman", a declarat Elena Vrabie, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. 

Primarul încearcă să găsească soluţii pentru a rezolva problema. 

"În faza de inişială a funcţionat cu toate cele trei puţuri, după primele analize s-a descoprit că un puţ emana nitriţi şi nitraţi, a fost închis iar celelalte două la jumătate de an au început să emane sulf, asta e mirosul de care se plânge lumea. Care e soluţia?", a spus primarul Marian Ghinea

Până la rezolvarea situaţiei, oamenii sunt nevoiţi să se chinuie, mai ales în zilele caniculare, când au nevoie de mai mult apă.

 
Mai multe articole despre:
apă potabilă apa contaminata